Васил Божков, Комисия по хазарта, акция
На снимката: Васил Божков

Нови 7 обвинения срещу бизнесмена Васил Божков се добавят към досегашните 11. Между старите бяха търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности и – най-важното – задължение от 500 млн. лева от такси по Закона за хазарта. В новите обвинения фигурира и ръководство на ОПГ за убийства и изнудвания.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност Васил Божков за ръководене на организирана престъпна група с участието на още три лица, създадена с цел извършване на тежки умишлени криминални престъпления, съобщиха от спецпрокуратурата.

Според събраните до момента доказателства престъпната група е действала на територията на Република България от 2012 г. Така формираното между всички обвиняеми престъпно сдружение е имало за цел да извършва съгласувано в страната убийства, изнудвания и други тежки престъпления.

Освен за ръководене на престъпна група по новото досъдебно производство по отношение на Васил Божков са изготвени и обвинения за подбудителство към убийството на лицата Й. Д., М. В., А. П. и Б. С., както и за оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот и за опит за изнасилване на лице от женски пол чрез използване на сила, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини.

Обвиненията свариха Божков в Дубай, където той се намира и понастоящем. Бизнесменът ги оспорва и притеснения да се прибере в страната, тъй като може да не получи честно правосъдие. Преди няколко седмици той сравни действията на ДАНС и НАП с тези на мутрите от 90-те години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!