КОП28 в Дубай
Снимка: БТА

Намаляване на вредните емисии в атмосферата, постепенно оттегляне от използването на изкопаеми горива, предоставяне на фондове от богатите за бедните страни, за да го сторят – това са част от водещите теми, по които се очакват разгорещени дебати на климатичните преговори КОП28 (COP28) в Дубай. Те ще започнат на 30 ноември и ще продължат до 12 декември, пише АФП, цитирана от БТА.

През 2015 г. в Париж страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (198 страни) се ангажираха да ограничат, ако е възможно, ръста в глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. След това очертаха национални траектории за намаляване на парниковите газове. Настоящите ангажименти обаче, подготвят света за по-топъл климат с 2,8 градуса по Целзий до 2100 г.

Следователно вече не е достатъчно да се дават само обещания, както сториха повече от 70 страни, да бъдат въглеродно неутрални до 2050 г. или 2060 г. Нужно е да се преговаря конкретно за прекратяване на действието на основния източник на вредните емисии, който не е споменат в Парижкото споразумение – изкопаемите горива, С него се свързва 80 на сто от глобалното потребление на енергия, посочи АФП.

На КОП26 в Глазгоу стана дума за масирано намаляване на използването на въглища. Бъдещето на петрола и газа никога не е било на дневен ред. Дискусията няма да може да бъде избегната и на КОП28, на която се очаква първа официална оценка на постигнатото след Парижкото споразумение.

От страните не се очаква да се договорят за дата за пълен отказ от въглеводородите. Но се очаква много страни, сред които и членките на ЕС, да настояват за елиминиране на горива, които изгарят без да се използват технологии за улавяне и съхранение на въглерода. Кога, с какви темпове – предстои да се разбере.

Отказът от петрол и газ е невъзможен, преди да бъде изградена „енергийна система на бъдещето“, без да се рискува глобален икономически хаос, повтаря президентът на КОП28 Султан ал Джабер, който е и ръководител на петролната и газова компания на ОАЕ, отбелязва АФП. Следователно преговорите ще се водят около ускорено развитие на нисковъглеродни енергийни източници – утрояване на капацитета на източниците на възобновяема енергия и удвояване на темповете на подобряване на енергийната ефективност до 2030 г., насърчаване на зеления водород и други.

Повечето инвестиции в тези сфери са в развитите страни. В Африка през последното десетилетие инвестициите в сектора са едва 2 процента. Светът извън развитите страни няма да приеме обвързващи ангажименти без гаранции за финансиране или без право да се използва газ като преходен източник между въглищата и въозбоновяемите източници. С други думи, става дума за „справедлив енергиен преход“ с гаранции срещу бедността.

От 1992 г. Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCC) се основава на принципа на климатичната справедливост – богатите страни, които са основните производители на вредни емисии в атмосферата и носят историческа отговорност за климатичната криза, трябва да осигурят финансова помощ и технологии за останалата част от света. Неуспехът на богатите страни да изпълнят обещанието си за годишна помощ от 100 милиарда щатски долара до 2020 г. трови преговорите. Тази финансова помощ за бедните страни, която следва да се увеличи след 2050 г., е само част от нужното. Според експерти на ООН Повече от 2000 милиарда щатски долара годишно ще са нужни до 2030 г., за да се финансира адаптирането към климатичните промени и развитието на тези страни.

Основният резултат от КОП27 в Шарм-ал-Шейх в Египет бе създаването на фонд, който да компенсира загубите и вредите на страните, станали жертва на климатични бедствия. В навечерието на срещата в Дубай новоизбраният еврокомисар за действия в областта на климата Вопке Хукстра каза, че ЕС е готов да обяви значителен финансов принос към новия климатичен фонд. Година след срещата в Египет техническите преговори още буксуват, посочва агенцията. Кой трябва да плаща – богатите страни, които носят историческа отговорност, или освен тях и Китай и страните от Персийския залив? Кой ще се възползва – всички развиващи се страни, включително и Китай, или само най-уязвимите? Къде да бъде конструиран този фонд – в Световната банка, обвинявана, че е в ръцете на богатите страни, или в независима структура – това са въпроси, които развиващите се страни ще настояват да намерят отговори в Дубай.

Един от спорните въпроси, които дипломатите се опитват да решат в навечерието на КОП28, e домакинството на следващата среща КОП29, писа преди дни „Политико“.

Според очакванията домакинът на форума през 2024 г. би следвало да е страна от Източна Европа, но Русия пречи това да източноевропейска страна членка на ЕС. В същото време Азербаджайн и Армения блокират взаимно кандидатурите си и изборът на домакин на КОП29 е в задънена улица дни преди началото на тазгодишната конференция в Дубай. Това излага на риск глобалните усилия за справяне с климатичната криза. Ако никой не поеме щафетата, тазгодишният домакин ще остане начело до КОП30 през 2025 г. и ОАЕ ще продължат да отговарят за преговорите по важни решения като финансиране на мерките срещу климатичните промени и поемането на ангажименти на страните по климатичните цели след 2030 г., отбелязва изданието.

Официалната позиция на Русия е, че „тя не вярва, че България или друга страна от ЕС ще бъде безпристрастна при ръководството на КОП29“, казва пред „Политико“ българският министър по околната среда и водите Юлиан Попов, чиято страна предложи да бъде домакин на следващото конференция. При закрити врата обаче руските „аргументи са, че те са блокирани от страни от ЕС по различни теми във връзка с войната в Украйна“, добавя Попов в интервюто. Така Русия на практика отвръща на ЕС. Русия избра да държи тези преговори почти като заложник, каза пред изданието Том Еванс, политически съветник по климатична дипломация и геополитика в неправителствената изследователска организация E3G.

Дебатът за следващото домакинство на конференцията разпалва геополитическото напрежение в навечерието на форума в Дубай, който ще се състои в разгара на глобалното несъгласие заради руското нахлуване в Украйна, войната между Израел и „Хамас“ и дълговата криза, която обхваща развиващите се страни.

Домакинството на конференциите КОП по традиция е ротационно между петте регионални групи в ООН. Групата на 23-те източноевропейски държави трябва да избере страната домакин с консенсус. В миналото конференциите КОП просто одобряваха избрания кандидат за домакин, излъчен от съответната регионална група. В днешно време решението трябва да се вземе в разгара на оспорвани преговори по ред въпроси – от бъдещето на изкопаемите горива до финансова подкрепа за по-бедните държави. Министър Попов казва пред „Политико“, че е жалко да се стигне дотам, че спорът за домакинството да отклони вниманието от съществените преговори в Дубай.

Споровете забавят и подготовката на следващата конференция. Навременният избор дава възможност на градовете домакини да се подготвят за посрещането на десетки хиляди делегати от цял свят. ОАЕ бяха избрани за домакин на КОП28 още през 2021 г., вече се знае, че КОП30 ще е в Бразилия. Страната домакин председателства и преговорите за климата преди, по време на и след конференцията. „Все още не знаем кой ще ръководи процеса следващата година. Това вреди на целия процес на КОП и неизбежно ще се отрази отрицателно на качеството на преговорите“, казва министър Юлиан Попов в интервюто. Нужни са месеци дипломатически усилия предварително, за да се гарантира, че конференциите КОП ще бъдат успешни, допълва Том Еванс пред изданието.

Миналата година освен България желание за домакинство на форума през 2024 г. заявиха още Чехия, Беларус и Армения. След това Прага се оттегли, като предложи да е домакин на годишната лидерска среща преди КОП29, чийто домакин да е България. През пролетта обаче Русия е изпратила имейл до представителите на останалите източноевропейски страни, в който казва, че ще попречи на избора на страните от ЕС, които обвинява в блокиране подкрепяните от Москва държави. През лятото Азербайджан се включи в надпреварата за домакин на КОП29 преди лятото, няколко месеца, след като предприе широкомащабна офанзива, за да възвърне контрола си върху Нагорни Карабах, което принуди десетки хиляди хора да избягат в Армения. Сега Армения и Азербаджан се обявяват против кандидатурата на другата страна, каза Гаяне Габриелян, зам.- министър на околната среда на Армения.

Русия блокира страните от ЕС, а Армения и Азербайджан не могат да намерят решение, каза тя пред „Политико“. „Имаме повече от 100 000 бежанци…При тази ситуация няма да бъдем в състояние да обсъждаме нищо с тях.“ Според нея единственият вариант е Бон, ‘родината на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата“, да бъде домакин на следващата среща на върха.

Пожелали анонимност германски представители казват, че Германия няма желание да поеме домакинството. Генералният директор на КОП28 Маджид ал Сууайди каза миналия месец, че страната му няма да бъде домакин отново. В тази трудна ситуация България предлага ново решение – както казва Попов, да спасим КОП29 – разделяне на мега-събитието между няколко страни от Източна Европа. „Ето какво предложихме – distributed COP (разпределен КОП – бел.ред.) – срещата преди конференцията, председателството и самата конференция да се проведат в три различни страни, като някои събития се организират от други източноевропейски държави“, каза той. Тази идея обаче също трябва да бъде подкрепена от всички страни от регионалната група. Габриелян каза, че Армения е „готова да обсъди“ тази възможност, но Азербайджан даде знак, че е против, посочва изданието.

Годишните срещи за климата са едно от най-мащабните дипломатически събития в годишния политически календар.

Както БТА писа, България ще участва за първи път със собствен щанд на предстоящата КОП28, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Дубай. Планира се на щанда да бъдат представени български компании от различни сектори, финансиращи институции, местни власти и учени. Това е възможност България да бъде поставена на картата на климатичните преговори, да стане разпознаваема и да бъдат признати постиженията ни, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пред представители на медиите.

Организаторите очакват над 70 000 делегати на срещата в Дубай Експо Сити – държавни и правителствени ръководители, министри, активисти, милиардери, монарси и дипломати от цял свят.

Очаква се лидерите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цинпин да не пристигнат в Дубай, а да изпратят свои представители, писа „Политико“. Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери, който е посланик на САЩ по въпросите на климата, ще отбележи 80-ия си рожден ден в Дубай. Преди осем години благодарение на него президентът на САЩ Барак Обама ознаменува успеха на усилията си по подписването на Парижкото споразумение, посочва изданието.

Китайският представител по въпросите на климата Се Чжънхуа, който ще участва в КОП28, проведе с Кери в Калифорния четиридневни преговори, на които Пекин пое ангажимента да намали вредните емисии от енергетиката си в рамките на настоящето десетилетие.

За пръв път папа ще се включи в климатична среща на ООН. Папа Франциск постави промените в климата в дневния ред на Католическата църква още с енцикликата си от 2015 г. Laudato Si, а тази година с Laudato Deum призова човечеството да признае природните и морални ограничения върху икономическото и технологичното развитие.

В руската делегация на КОП28 се очаква да бъде и Руслан Еделгериев, съветник по климата на президента Владимир Путин от 2018 г. Русия е на пето място сред най-големите замърсители с въглерод след Китай, САЩ, Индия и ЕС, икономиката й зависи силно от производството и продажбата на нефт и природен газ.

Британският крал Чарлз Трети също ще бъде на форума в Дубай. От десетилетия монархът е ангажиран с каузата за опазване на природата.

Бил Гейтс, един от най-богатите хора на света, участва в КОП28 и като филантроп, и като инвеститор в компании за възобновяема енергия.

Европейският съюз ще бъде представен и на ниво ЕК, и от председателството, и от парламентаристи и представители на гражданското общество. Еврокомисарят по действията за климата Вопке Хукстра пристига в Дубай около два месеца, след като пое поста и без особен опит в климатичната дипломация. Ветеранът в климатичните конференции КОП, испанският климатичен дипломат Тереза Рибера ще представлява ЕС заедно с еврокомисаря Хукстра като представител на испанското ротационно председателство на ЕС. Докато Рибера бе министър на екологичния преход в родината си, Испания ускори отказа си от въглищата и бе двигател за промените на европейския енергиен пазар, отбелязва „Политико“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук