сняг, почистване, пътна обстановка

Заради тежката метеорологична обстановка, бедствено положение беше обявено в редица населени места в страната, а денят е неучебен за учениците от над 280 училища в 13 области.

Във варненската община Вълчи дол е обявено бедствено положение. Над 20 населени места все още са без ток, други нямат вода, денят е неучебен. 9 населени места в  община Аксаково, са недостъпни. 13 села са без ток, както и част от град Аксаково. Всички села в община Провадия са без електрозахранване, съобщава БНР.

Бедствено е положението в община Трявна.

Седем дни ще са в обстановка на бедствие в област Добрич поради висок брой села без ток и вода и труден достъп по пътищата. Учениците няма да са на училище днес.

Бедствено положение беше обявено в област Разград. Над 100 населените места са без електричество. Затворени ще останат училищата. Остава в сила забраната за движение в цялата Разградска област.

В община Силистра обстановката е същата – бедствено положение и неучебен ден, но детските градини и ясли ще работят. В общините Дулово, Тутракан и Кайнарджа училищата ще останат затворени. Навсякъде има населени места без ток и вода.

В община Омургат е в сила бедствено положение за 48 часа. Учениците са в принудителна ваканция.

В община Криводол е обявено бедствено положение до вторник. Частично бедствено положение беше обявено и в община Враца. За авариен ремонт днес ще бъде спряна една от подстанциите във Враца и голяма част от града ще остане без ток между 09.00 и 11.00 часа.

Понеделник е неучебен ден за училищата, детските градини и яслите в общините Враца, Мездра, Криводол, Борован, Хайредин, Оряхово и Роман.

В седем от осемте общини в област Русе е неучебен ден за всички училища и детски градини заради липсата на ток.

Днес е неучебен ден в град Шумен и в областта.

27 ноември е неучебен ден за всички училища в община Велико Търново.

В област Плевен все още има населени места без електрозахранване, няма вода в областния град заради липсата на ток. Днес няма да се учи в Горни Дъбник, Николаево, Садово и още 6 села.

27 ноември е неучебен ден и в община Севлиево.

Спряно е движението за автомобили над три тона и половина през Прохода на Републиката

Временно е спряно движението през Прохода на Републиката за автомобили над три тона и половина, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Заради зимните условия движението на 26 ноември беше ограничено на много ключови пътни артерии в страната и в областта. Почти през целия ден за движение бяха затворени проходите „Хаинбоаз“ и „Шипка“, а много населени места останаха без електричество.

Сняг, зима
Снимка: БТА

Закъснения и отмяна на движението на някои влакове

От БДЖ информират, че днес няма да се движат влакове между гарите Шумен и Комунари, между Карнобат и Варна, Самуил- Силистра и Люляково-Дъскотна поради повреда в контактната мрежа.

Пътническият влак Варна-Шумен престоява в гара Езерово поради повреда на електрическа мотриса.

Пътническият влак София-Драгоман се движи с 45 минути закъснение.

Международен бърз влак София-Свиленград има закъснение от повече от пет часа.

Със закъснение от повече от час е бързият влак от Бургас до София. Бързият влак, тръгнал снощи от София за Варна се движи със закъснение от два часа и половина, а бързият влак от Варна за София, който трябва да пристигне в 7 часа, се движи със закъснение от два часа и 35 минути.

Закъснява и бързият влак София-Силистра – с почти четири часа.

Над десет часа е забавянето на международния влак Горна Оряховица-Димитровград.

валежи сняг

Зимна обстановка в София

Продължава разчистването на София след обилния снеговалеж и множеството паднали дървета през изминалите два почивни дни.

Над 100 са сигналите, на които аварийните екипи на Столична община са реагирали през изминалата нощ.

През изминалата нощ са обработени улиците на масовия градски транспорт. От сутринта се обработват тротоари, приоритетно се почистват подходите към метростанциите, спирките на градския транспорт.

По столичните улици и булеварди се виждат снегорини. Няма затворени пътища в понеделник сутрин.

„На територията на София през нощта падна кратък снеговалеж. Улиците са почистени, обработени са и срещу заледяване. През деня приоритетно продължават да се почистват тротоарите. Вчера имаше установени проблеми с градския транспорт, бяха затънали автобуси, но вече е установено. В момента има проблем трамваи с номера 10 и 23. Има автобуси, които вървят по маршрутите“, каза пред БНТ директорът на столичния инспекторат Николай Неделков.

Градският транспорт изпълнява редовните си маршрути, с изключение на временно скъсените на трамвайни линии 10 и 23. Трамвай №10 ще се движи от ж.к. „Западен парк“ до площад „Журналист“ до разчистването на трасето в лесопарковата част и възстановяване на контактната мрежа от паднали клони. От утре ще бъде пуснат заместващ автобусен транспорт.

Движението на трамвайна линия 23 е от ж.к. „Гео Милев“ до депо „Искър“.

Възстановена е работата на над 20 светофарни уредби, на които са отстранени технически проблеми вследствие на силния вятър и валежите.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук