горна оряховица

Историческият музей в Горна Оряховица връща спомена за катастрофалното земетресение с епицентър Горна Оряховица през 1913 година с документална изложба „Разруха по Рихтер“, посветена на 110-годишнината от него, съобщи Пламен Мадемов, директор на културната институция. 

Земетресението започва в 11:34 часа на 1 юни 1913 година и в значителна степен разрушава Горна Оряховица и околните населени места. В периода от 1 до 13 юни на територията на града са

регистрирани общо 79 труса,

в резултат на които е унищожен близо 90 процента от сградния фонд. Основният и най-силен е с магнитуд около 7 по скалата на Рихтер. Разлюлява земята за около 20 секунди.

Последствията от злощастното събитие са запечатани в стотици стари снимки и пощенски картички, съхранени

в архивите на Историческия музей – Горна Оряховица.

С тяхна помощ музеят ще представи разтърсващ разказ за едни от най-тежките години в историята на града.

Съпътстваща експозиция е гостуващата изложба „Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката” на Историческия музей в Стрелча. Тя е посветена на един от основоположниците на метеорологията, сеизмологията и климатологията в България. Д-р Стайков прави значително

изследване на Горнооряховското земетресение

през 1913 г. с анализ на данните от засегнатите райони. С резултатите от своята работа той полага основите на инструменталното определяне на земетресенията с инсталирането на първия сеизмограф у нас. Изложбата на музейните специалисти от Стрелча проследява живота и научния принос на д-р Стайко Стайков и неговата трагична съдба.

Със събраните материали музеят ще подготви филм, част от поредица „Пазители на времето“, който ще бъде посветен на катастрофалното земетресение от 1913 г. Експозицията е организирана в партньорство между музеите на Горна Оряховица и Стрелча и ще бъде открита на 1 юни (четвъртък), от 17:30 часа, в Историческия музей в Горна Оряховица.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук