корупция

Над две трети от руснаците – 68% – смятат приемането на подкупи от длъжностни лица и техните арести като проява на всеобщо разлагане и корупция на властта, а само 22% – като единични и нетипични за страната случаи, сочат данните от изследване на Центъра „Левада“, цитирани от руското издание „Ведомости“.

Например неотдавнашният арест на сенатора Рауф Арашуков и баща му Раул Арашуков се смята от 25% от респондентите за израз на сериозна борба с корупцията в държавния апарат, а 31% смятат това за борба за преразпределение на сферите на влияние между длъжностните лица.

Фактът от ареста на Арашуков и скандалът около него се възприема от мнозинството руснаци равнодушно като обичайно събитие, защото в държавата цари пълна корупция, обяснява директорът на „Левада“ Лев Гудков:

„Например, в Москва 82% смятат, че това е признак за общата корумпираност на властите.“

Арестът през 2016 г. на министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев изненада мнозина, отбелязва Гудков, защото хората от либералния лагер се оказаха участници в мъгливи деяния, въпреки че често говорят за честност в политиката. Но по отношение на представителите на кавказките републики, няма такива мисли, всичко това се възприема като разчистване на сметки между местните кланове, хората са уверени в тяхната корумпираност.

Ръководителят на експертния съвет на близкия до Кремъл Експертен институт за социални изследвания Глеб Кузнецов отбелязва, че ниската степен на доверие в държавата и нейните институции е световната норма. И руснаците не са изключение: те възприемат корупцията през призмата на своето недоволство от държавата като цяло, те не вярват, че държавният апарат работи в техен интерес.

„Те гледат на корупцията като на симптом на обща липса на загрижеността на държавата към тях. Корупционните новини само потвърждават, че всичко е част от държавната система, която не работи в интерес на хората, следователно, с кого са свързани, няма значение“, каза Кузнецов

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук