Никола Димитров и Екатерина Захариева
на снимката: Министрите на външните работи на Република Северна Македония и Република България Никола Димитров и Екатерина Захариева

По време на посещението си в България министърът на външните работи на Република Северна Македония се срещна с първия дипломат на България Екатерина Захариева. Двамата отчетоха рязко подобряване на отношенията между двете страни само 21 месеца след подписването на историческия Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

„Имаме интерес да бъдем много близки с България. Затова се изисква мъдрост и визия. След 80 години противопоставяне и разделяне, за 21 месеца имаме толкова общи чествания, че единственото, което считаме, че трябва да запазим, е да продължим темпото“, каза още дипломат номер едно на югозападната ни съседка.

По думите на Димитров трябва да учим децата си на истината. Външният министър на Северна Македония каза това, визирайки споровете за исторически факти и личности, които двете страни водиха с десетилетия.

Никола Димитров и Екатерина Захариева
Никола Димитров и Екатерина Захариева

Визитата на Димитров в България става само броени дни, след като българският парламент гласува Протокола за присъединяването на Република Северна Македония към НАТО.

„Бързата ратификация на българския парламент за протокола за влизането на Северна Македония в НАТО, единодушно, макар и без опозицията, е поредният пример за това колко силна е подкрепата на България и колко важна стратегически за нас е Северна Македония да бъде съюзник в НАТО.“

Това заяви външният министър Екатерина Захариева след среща с колегата си от Северна Македония Никола Димитров.

Захариева отбеляза, че е важно до месец юни Северна Македония да започне преговорите за членство в НАТО след като подписаният протокол бъде ратифициран от всички 29 държави членки.

Никола Димитров и Екатерина Захариева
Никола Димитров и Екатерина Захариева

Външният ни министър очерта като основни приоритети „поправянето на историческата несправедливост, лошата инфраструктура“, както и стимулирането на бизнеса и гражданите от двете страни.

Екатерина Захариева съобщи и че след 10-годишно прекъсване в началото на март смесената ни икономическа комисия, ще има заседание в Скопие. Тя посочи, че това е месец след бизнес- форума, който имаше в Скопие с участието на над 100 компании.

„Това е и пътят. Трябва да поправим историческата несправедливост на лошата инфраструктура, която има между двете държави, трябва да стимулираме бизнеса и гражданите от двете страни да бъдат заедно, да се свързват, да работят, и изграждайки приятелство на основата на истината, да направим така, че и най-силната буря да не може да разруши това приятелство, нещо, което дължим на нашите граждани”, заяви тя.

Българският външен министър посочи, че се е увеличил със 100% интересът от страна на български компании за инвестиции в Република Северна Македония.

„Но аз съм сигурна, че ще се увеличи и с 200, ако има добра инфраструктура”, посочи тя. Захариева каза, че нашият бизнес има интерес във всички сфери.

Визитата на Никола Димитров у нас продължава със среща с държавния глава на България Румен Радев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук