Румен Радев
на снимката: Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев налага вето на промените в Изборния кодекс. Това съобщи той по време на свое изявление пред медиите след срещата си с министъра на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров.

„Връщам за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 44-то Народно събрание на 14 февруари 2019 г.“, каза държавният глава.

Припомняме, че промените станаха повод БСП да напрусне парламента и да не присъства на провелите се миналата седмица заседания на Народното събрание.

„Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко постигнато през последните три трудни десетилетия“, каза президентът.

Радев призова опозицията да се завърне в парламента при повторното разглеждане на промените в ИК.

„Смея да се надявам, че народните представители, ще проявят отговорност и ще уважат мотивите на ветото“, каза той.

В мотивите на ветото президентът посочва, че правото на избор е израз на свободата на мисълта и убежденията, но и реална форма на участие на гражданите в политическия живот.

„Изборните правила са важни за демократичните устои на нашата държава, поради което не мога да се съглася с някои от приетите в тях промени, свързани с преференциите за даден кандидат, машинното гласуване, обжалването на актовете на избирателните комисии, мнозинствата при отмяна на решенията им за отхвърляне и правилата за подсъдността. Предвид това упражнявам правото си мотивирано да върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс (ЗИД ИК) със съзнанието, че това е единственият конституционен механизъм за промени във вече приет закон, преди той да е обнародван в „Държавен вестник”, добавя Радев.

По отношение на вдигането на прага на преференциите Радев посочва, че те са „утвърден и признат способ, чрез който пропорционалният избор може да стане по-личностен, макар и в границите на подкрепяната партийна листа.“ Според държавния глава „в условията на хронично недоверие към партиите и институциите влиянието и контролът на гражданите върху изборния процес е основен фактор в демократичната държава“.

За машинното гласуване като мотиви президентът посочва, че предимствата на машинното гласуване, сред които и минимизирането на недействителните бюлетини, са признати в изборната теория и практика. Според Радев с тези промени не се гарантира стабилност, предвидимост и равни условия, които са неизменни изисквания при реализирането на основните права на гражданите, включително и на избирателните им права.

От мотивите на президента става ясно и, че той е против ограничаването на съдебната защита и обжалването на актовете на избирателните комисии. Според държавния глава предвидената необжалваемост на актовете на ЦИК е конституционно недопустима, тъй като с тези актове се засягат избирателните права на гражданите.

С промените в изборния закон на практика бе премахната възможността листите да се разместват чрез преференциално гласуване, като прагът му беше увеличен няколко пъти. Премахва се и изискването да бъде въведено машинно гласуване.

Няколко дни след приемането на промените ГЕРБ обявиха, че внасят нов законопроект за изменения, с който да се върнат преференциите и да започне процедура за избор на нови членове на ЦИК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук