С празна лява половина на пленарната зала заради отсъствието на БСП и кворум на косъм парламентът започна работа днес. В залата присъстваха общо 123-а депутати след като вчера на коалиционен съвет управляващите от ГЕРБ и ОП се разбраха сами да си осигуряват мнозинство за заседанията. В първия ден им се получи.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ В НАТО

Първа точка от дневния ред на народните представители беше одобряването на Протокола за членство на Република Северна Македония в НАТО. В присъствието на председателя на парламента на страната Талат Джафери всички народни представители гласуваха „за” протокола, с което той бе ратифициран.

Дебатите преминаха в четене на декларации от всички парламентарни групи, а от „Обединени патриоти” прочетоха цели три – по една от всяка партия.

Председателят на „Атака” Волен Сидеров обяви, че подкрепя членството на Македония в НАТО, но инициира приемане на анекс към Протокола, който на практика преповтаря договореностите, записани в Договора за приятелство добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония.

„В анекса става дума за това, че двете страни ще се въздържат от всякакви спекулации и опити за обсебване, присвояване на исторически събития и личности, определени като общи. Понякога се появяват спорове за исторически имена и факти. С анекса въпросът се изчиства. Така нашето сътрудничество може да бъде пълноценно и без спорни моменти“, посочи лидерът на „Атака“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък подчерта, че мястото на Северна Македония е в НАТО и използва момента, за да отправи критики към БСП заради отсъствието им от заседанието.

„Много е тревожно, че днес БСП отсъства. Въпреки отсъствието им мога да кажа, че те са имали отговорна позиция, когато се касае за региона и европейската перспектива на Западните Балкани. Много е болно и жалко, когато вътрешни политически ежби допринасят за имиджа на страната ни и на парламента. Не е нормално избирателите да са гласували да имат свои народни представители и те да отсъстват от важен дебат, който може да ни направи по-силни. Северна Македония да усеща подкрепата на 44-тия парламент“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

След ратификацията на протокола председателят на НФСБ Валери Симеонов повдигна въпроса за правата на българите в Северна Македония.

„Искаме да отправим забележки към управлението на Македония за правата на хората, които се чувстват българи, а те не са малко. Все още тези хора не могат да използват правата и свободите на каквито имат право – на език, на училища. Тяхната професионална кариера много често зависи от определението им. Редно е Македония да коригира поведението си – да се спре с разрушаването на паметници, ако трябва някои паметници да се пренапишат“, посочи лидерът на НФСБ.

Талат Джафери, Цвета Караянчева
на снимката: Председателите на парламентите на Република Северна Македония и Република България Талат Джафери и Цвета Караянчева

На пресконференция след гласуването председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че с одобряването на договора България за пореден път е доказала, че работи за решаването на проблемите в региона.

„България и Северна Македония могат да се гордеят с договора за приятелство и сътрудничество, който подписаха – така показахме, че търсим допирните точки и точките на съгласие и така можем да бъдем по-силни. Балканите дълго време бяха нарицателно за конфронтация, но примерът, който ние дадохме, потвърди категорично общата ни решителност да работим за мир, стабилност и суверенитет.“, каза Караянчева.

Колегата й Талат Джафери за пореден път благодари на страната ни за подкрепата за пътя на Северна Македония към НАТО и ЕС.

„Искам да изразя удоволствието си и честта, че днес бях поканен да присъствам на ратификацията на този протокол. Искам да благодаря от името на Северна Македония за безрезервната подкрепа за нашето евроатлантическо бъдеще“, заяви Джафери.

ПРЕЗИДЕНТСКОТО ВЕТО

След ратификацията на Протокола народните представители започнаха дебатите по наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за защита на личните данни. Припомняме, че те въведоха алгоритъм от 10 критерия, по които ще се преценява дали журналистите и медиите са злоупотребили с лични данни при свои материали и разследвания.

Според редица правозащитници разпоредбите могат да се превърнат в механизъм за оказване на натиск срещу свободата на медиите и да станат повод за нови осъдителни решения срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Дебатът по връщането на закона за ново разглеждане се състоеше основно от изказвания на представители на ГЕРБ, насочени срещу отсъстващите БСП и срещу членове на администрацията на президента.

По думите на народния представител Маноил Манев левицата на участва в дебатите по ветото, защото „или нямат доводи, или ги е срам”. Той изтъкна, че балансът между свободата на медиите и правото на лична неприкосновеност на гражданите е намерен в този закон и няма непропорционални мерки срещу едната или другата страна.

Цветан Цветанов взе думата за втори път, за да отправи критики към опозицията в лицето на БСП, че не са спазили обещанието си да участват в дебатите по гледането на ветото.

„Видя се, че БСП се чувстват притеснени да променят позицията си не на принципна, а на политическа основа. Важно е, че два дни преди заседанието на Комисията по вътрешна сигурност, Асоциацията на европейските журналисти получи подкрепа от БСП. Корнелия Нинова каза, че застават твърдо зад закона и ще подкрепят ветото на президента“, посочи Цветанов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък обвини президента в лицемери заради това, че защитавал свободата на словото и личните данни, а същевременно двама членове на правния му съвет – Борислав Цеков и Петър Кичашки – са осъдени за злоупотреба с лични данни. Атанасова настоя те да бъдат освободени от длъжност.

„Сега е време да докажете, че сте принципен човек и да освободите Борислав Цеков, който е осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни. Да освободите и вашия представител в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки, който също вече е осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни. В противен случай ще изглежда като висш пилотаж лицемерие“, подчерта Десислава Атанасова.

След края на дебатите народните представители отхвърлиха президентското вето със 127 гласа „за”, 1 „против” и 4 „въздържал се”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!