украински бежанци
На снимката: украински бежанци

Довчера около 18 хиляди украински бежанци са били настанени в 150 хотела във региона на Варна.

Това заяви пред медиите областният управител на Варна Благомир Коцев, който беше назначен от поста от премиера Петков в края на февруари.

По данни от днес, 3000 души са напуснали хотелите. Към момента във Варна има 15 хиляди бежанци от Украйна, каза още той.

Част от напусналите 3000 души, по думите на Коцев, са останали в страната ни на собствени разноски. Друга част от тях обаче са се върнали в Украйна.

Много украинци напускат страната ни. Преди дни председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева обяви, че у нас са пристигнали общо 279 97 бежанци от Украйна. От тях 180 783 души са напуснали държавата. Хората, които идват у нас, бягайки от война, често бягат от нас заради хаос и омраза, сочат данните на Главна дирекция “Гранична полиция”.

От намиращите се в момента във Варна около 15 хиляди украински бежанци, 5000 души ще останат в хотелите, в който живеят и до момента, посочи Коцев. Въпросните хотели са заявили желание да участват в новата програма за помощ на бежанците, която ще започне след 31 май, когато приключва настоящата.

В новата програма местата за настаняване ще получават по 15 лева на ден на човек, като ще трябва да осигурят подслон и три хранения на бягащите от войната. В онлайн пространството обаче вече се говори, че на много бежанци ще им се наложи да доплащат за храна.

Малко над 500 са хотелите в страната, заявили участие за новата програма от 15 лева. Част от тях – близо 300, са такива, в които вече има настанени украинци. Това каза председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева в рамките на същия брифинг, в който участва и областният управител на Варна.

Около 7000 души, по думите на областния управител на Варна, трябва да бъдат преместени от региона. Преместването ще се случва организирано. Автобуси ще взимат бежанците от съответните варненски хотели, ще ги откарват до ЖП гарата, бежанците ще пътуват с влак, а след като пристигнат на съответните гари, ще бъдат откарани с автобуси до местата за настаняване.

Хотелите и местата за настаняване ще знаят в кой ден и час ще пристигне тяхната група, увери Коцев.

Той призова и хотелите, и бежанците да са спокойни, че държавата ще се погрижи за тях.

В същото време неправителствените организации и доброволците, които работят с бежанци разказват за голям стрес и дори ужас сред бежанците, пореден от неяснотата на бъдещето.

Татяна Кристи, журналист и основател на фондация “Открито сърце”, базирана именно във Варна, по-рано днес написа във Facebook: “Последните дни на май са особено тежки… за украинските бежанци и българите, които им помагаме. Чувството на безпомощност и обреченост не напуска много от украинците”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук