Бойко Борисов
На снимката: Бойко Борисов.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че при настоящата инфлация, България няма как да влезе в еврозоната. Това заяви той по време на свое официално изказване по-рано днес.

Борисов критикува мерките на управляващите срещу кризата. Бившият министър-председател посочи, че приетият вчера от правителството план за приемането на еврото реално вече не план, защото според него страната ни вече не покрива критериите за влизане в еврозоната.

„При такава 20-процентова инфлация, при тези публични финанси, при такъв финансов министър, мога да се обзаложа с всеки един от вас, че еврозона няма да има“, коментира бившият премиер.

Според него, ако правителството продължава да харчи, е възможно европейските институции да започнат и наказателна процедура срещу България.

„Това означава свръхдефицит, това означава жълт картон, наказателна процедура срещу България. А те, като ги гледам, точно обратното правят – актуализацията на бюджета не включва намаляване на дефицита, а увеличаване на публичните разходи с процент“, каза Борисов.

На фона на изказването на Борисов, международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ потвърди кредитния рейтинг на България, като посочи, че очаква икономически растеж у нас от 2023 г. 

Освен Борисов, лош пророк за бъдещето България в еврозоната се явяват и “Възраждане”. Лошото пророкуване при тях обаче идва от усилието им да проведат референдум “за” или “против” еврото у нас.

Разбира се, българите, които изповядват евроатлантическите ценности са съгласни с въвеждането на еврото. Приемайки еврото, България не просто променя паричната си единица с втората най-търгувана парична единица в света, каквото е еврото, но и се присъединява окончателно към европейското семейство.

С приемането на еврото, България би могла да завърши окончателната си евроинтеграция.

Именно затова този въпрос се очертава като следващата особено голяма разделителна линия в обществото. От едната страна биха стояли правителството и гражданите с евроатлантически ценности, от другата – “Възраждане” и особените почитатели на Русия.

Освен „Възраждане“, в клуба на евроскептиците вече влиза и новосъздадената формация „Български възход“ на служебния премиер на президента Радев – Стефан Янев. Вчера „Български възход“ илюстрираха позицията си за „пожертването на лева“ с кадър на възрастна дама, която брои монети. Не е ясно обаче дали преди да публикуват снимката са знаели, че дамата брои копейки – руска дребна разменна монета, а около нея са струпани кутии от руска сгущенка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук