На снимката: Слави Трифонов.

Почти всяко намерение на ПП в изпълнителната власт е обструктирано и саботирано. Вчера защо провели заседание за еврото, онзи ден как били финансови “фашисти”, по-преди как вдигали ветото за Македония и т.н.

Обществените настроения и вълната, издигнала ПП като най-голяма партия във властта, доста наподобяват 1992 година.

Сякаш историческите събития – тридесет години по-късно – наистина се повтарят при подобни обстоятелства.

1. Както преди 30 години, българското общество е дълбоко разделено след 12 години, а тогава 45 години авторитарно/тоталитарно управление на една партия. Под властта на “човек от народа” отношенията са достигнали своето дъно на примитивизъм, избуял след вдигането на похлупака.

2. Отново инфлация и цени на хляба са във фокуса на дневния ред след падане на режима: тогава Лукановата зима, сега криза, причинена от война. А народът оскотява и обществените нрави загрубяват.

3. И тогава, и сега първо се правят опити за сваляне на стария режим отдолу неуспешно: тогава 14 декември 1989 г., сега 2 септември 2020 г.

4. И тогава, и сега – бившата властваща партия БКП/ГЕРБ е внедрила свои хора навсякъде в институциите, които блокират промените.

5. И тогава, и сега – под напора на събитията, старият режим губи властта, макар в начало да печели изборите: БСП на 10-17 юни 1990 г, а ГЕРБ на 4.4.2021

6. И тогава, и сега, в резултат на (5), се формират преходни правителства за около 9-10 месеца да адресират най-спешните проблеми – на Попов (1991) и на Радев (2021).

7. И тогава, и сега – опозицията на старата власт е разнолика и се обединява само на основа “анти” – тогава антикомунистическия СДС, съставен от широка палитра партии, сега от четворна “анти ГЕРБ” коалиция, включая една по-малка коалиция от 3 партии.

8. И тогава, и сега – за да се смени властта беше необходима невъзможна коалиция – тогава с ДПС за мнозинство от 134 гласа през 1991 г, а сега с … ИТН (ДПС) за … 134 гласа през 2021 г.

9. И тогава, и сега – ДПС/ИТН изнудваха и заплашваха правителството, че ще напуснат коалицията. И тогава и сега формалният повод е един и същ: тогава въоръжена сделка с Македония, сега вдигане на ветото над Македония. А неформалният, истинският – Заплаха за милиционерската власт в сянка. Както тогава, и сега водещата партия търсеше начини за сближаване с Македония, за разлика от статуквото.

10. И тогава, и сега – първото разклащане на правителството става след смяна на министъра на отбраната, човек на Президента: тогава Луджев, сега Янев.

11. И тогава, и сега – начело на правителството бяха най-младите премиери на прехода: Филип Димитров (36) и Кирил Петков (41) – със западно образование – които искаха да модернизират страната след поразиите на старата власт.

12. И тогава, и сега- президентът, който спомага за сформиране на правителството, след това се обръща срещу него, като се съюзява със своите бивши врагове.

13. И тогава, и сега – съпротивата срещу промените е на едни и същи хора в сянка.
Дано историята не се повтаря.

Иначе остава да чакаме кога ИТН (подкрепили Радев) ще дръпнат шалтера.
За да посрещнем новия Беров, пак подкрепян от стария режим. И ДПС.

Текстът е от Фейсбук профила на Евгений Кънев, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук