министерство на финансите

Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ (Standard & Poor’s) потвърди кредитния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута „BBB/A-2“. Перспективата е стабилна, съобщава глобалната рейтингова агенция.

„Стандарт енд Пуърс“ очаква военният конфликт Русия-Украйна да нанесе стагфлационен шок на България и следователно понижава прогнозите си за ръст на реалния БВП за 2022 година до 1,6% от 4,3%, като удвоява оценката си за държавните фискални дефицити до 5% от БВП.

Според рейтинговата организация обаче силните външни и публични баланси на България ще помогнат за смекчаване на този шок, докато стабилният приток на трансфери от ЕС ще подпомогне растежа в средносрочен план.

Икономиката на България няма да има фискални дисбаланси. По-скоро шокът от стагфлация ще бъде временен и икономическият растеж ще започне от 2023 г., с подкрепата на ЕС.

Плавейки неблагоприятния прогнози за страната ни, „Стандарт енд Пуърс“ казват, че биха могли да намалят рейтингите, ако влиянието на конфликта в Украйна върху България доведе до значително намаляване на средносрочните темпове на растеж, например ако усилията на България да диверсифицира своя внос на енергия от Русия бъде неуспешен.

В позитивния сценарии на развитие, „Стандарт енд Пуърс“ може да повишат рейтингите на България в хода на бъдещо присъединяване към еврозоната. А значително подобрение на салдата по текущите сметки също би могло да окаже натиск за повишаване на рейтинги.

Рейтинговата организация очаква българската икономика да бъде засегната от конфликта в Украйна, да има по-ниско доверие на бизнеса и потребителите, да има по-ниска икономическа активност с най-важните ни търговски партньори ЕС.

„Стандарт енд Пуърс“ отбелязват, че според тях ситуацията със спрените от „Газпром“ доставки на природен газ към България е „управляема поради продължаващите усилия за диверсификация на доставките и оставащите запаси от газ, които са ниски, но все пак достатъчни“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук