най-лошите шофьори

Ако планирате ваканция в Европа през това лято, внимавайте за агресивни, опасни и пияни шофьори. Поне за това предупреждават самите европейци. Ново проучване установи, че 79% от тях имат отрицателно мнение за колегите си шофьори, докато 97% се гордеят с шофьорските си умения.

Проучването е направено сред 12 400 европейци през март 2022 г., и е поръчано от френската Vinci Autoroutes. Социологическата компания Ipsos попита 1000 души в 11 държави, какви са собствените им навиците на шофиране и тези на техните сънародници и колеги от други държави у дома и в чужбина.

Както изглежда резултатите могат да бъдат шокиращи за някои. Огромните 42% от поляците мислят, че всеки шофира „сам за себе си“ (в сравнение със само 7% от испанците), докато 1/4 от британците твърдят, че не са същият човек, когато шофират и когато не са зад волана.

Проучването взема например някои национални стереотипи и ги установява за верни. Само 16% от италианските шофьори мислят, че италианците са учтиви, докато 14% от френските шофьори смятат, че френските шофьори са стресирани.

Британците изглеждат най-самолюбиви, като заявяват, че само 68% от техните колеги шофьори са внимателни, а под половината от тях са спокойни и учтиви.

Когато става дума за коментар относно чуждестранни шофьори, нещата изглеждат малко по-различно. Германците, известни със своите свръхбързи аутобани, решиха, че само 30% от чуждестранните шофьорите са агресивни и още по-малко – безотговорни.

Най-малко осъдителни бяха испанците. 70% от британците, имаха да кажат нещо негативно за приятелите си от континентална Европа. Това звучи много, докато не разберете какво мислят останалите.

Ако заминавате за Гърция това лято, може да искате да се наспите добре и да изпиете едно кафе, преди да тръгнете на път, за да сте сигурни, че сте в топ форма. Гърците се оказаха най-критични към шофьорските навици на други нации, като 91% от тях използваха отрицателни описания за своите колеги. Освен това те се наредиха на челното място по самооценки за „нецивилизовано поведение“ в собствените си автомобили. Около половината съобщават за псувни, свирене, изпреварване от грешната страна на пътя или изскачане от колата, за да спорят с друг шофьор. Гърция  и страната, в която е най-вероятно шофьор умишлено да блъсне задната врата на „досадна“ кола отпред.

Така че дръжте очи в огледалото за обратно виждане, ако планирате пътуване до Гърция през ваканцията. Или помислете за Словакия, която пък е на дъното на класацията за преследване.

Гърция също оглавява и класацията за шофьорите, които използват и разговарят по телефоните си докато шофират. 77% от тях признават, че разговарят често, докато шофират, а 83% съобщават, че използват смартфона си за волана.

Испания е на дъното на тази таблица, като 62% използват смартфоните си докато са в колата.

Гърция има ни ай-висок резултат за опасно шофиране. Около 1/3 от шофьорите признават за превишена скорост, преминаване на червен светофар, не намаляване на скоростта при ремонтни дейности на пътя и неспазване на безопасно разстояние между автомобилите.

Междувременно само 20% от гърците успяха да кажат нещо положително за шофьорите от други нации. Обединеното кралство пък оглави класацията за любезност, като 50% от анкетираните казаха хубави неща за своите колеги.

Текстът е публикуван в CNN, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук