Парламентът на Великобритания окончателно одобри законопроекта,  с който правителството може да задейства процедурата за излизане от Европейския съюз.

Камарата на лордовете прие законопроекта, след като малко по-рано той беше одобрен от Камарата на общините.

Преди седмица Долната камара на парламента одобри законодателството, но Горната камара настоя за промени в него, включващи обещание, че на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, ще бъде позволено да останат, и искане за парламентарно гласуване по крайното споразумение за Брекзит. И двете поправки бяха отхвърлени вчера от Камарата на общините, след което Камарата на лордовете също одобри законодателството без промени.

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че кабинетът на Мей ще задейства член 50 от Лисабонския договор за започване на преговори за излизане от ЕС до края на март.

В същото време обаче министър-председателят Тереза Мей се готви да отхвърли искането на шотландския първи министър Никола Стърджън за референдум за независимост на Шотландия в навечерието на излизането на Великобритания от Европейския съюз:

Според премиера моментът за това е напълно неприемлив. Би било безотговорно да се съгласим с това и няма да го направим, каза източник от британското правителство, цитиран от „Таймс“.

Междувременно говорител на ЕК потвърди, че Шотландия ще трябва да се кандидатства отново за членство в Европейския съюз, ако гласува на референдум за отделяне от Великобритания.

От своя страна, най-голямата националистическа партия в Северна Ирландия – „Шин Фейн“, обяви, че иска „възможно най-скоро“ референдум за отделяне от Великобритания. Това стана часове, след като първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че страната ѝ ще организира повторен референдум за независимост от Обединеното кралство:

Брекзит ще бъде бедствие за икономиката и за народа на Ирландия. Трябва възможно най-скоро да има референдум за обединена Ирландия, каза лидерът на „Шин Фейн“ Мишел О’Нийл.

Социологическите проучвания обаче показват, че мнозинството жители на Северна Ирландия предпочитат да останат в пределите на Великобритания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук