Никола Стърджън
На снимката: първият министър на Шотландия Никола Стърджън

Към края на преброяването днес на гласовете от парламентарните избори в Шотландия, управляващата Шотландска национална партия (ШНП) е много близо до осигуряването на мнозинство, което ще да даде тласък на поредния референдум за независимост.

С преброените 49 избирателни района ШНП печели 40 места и очевидно е на път да спечели своя четвърти пореден мандат, както информира Евронюз.

Въпреки това, като се има предвид избирателната система на страната, която също разпределя някои места под формата на пропорционално представителство, тя може да не достигне 65-те места, които ще са й необходими в базирания в Единбург парламент, за да има мнозинство.

Бюлетините продължават да се броят и от парламентарните избори в Уелс и от местните избори в Англия. Но именно изборите в Шотландия биха могли да имат най-големите последици за Обединеното кралство, тъй като могат да ускорят поредния референдум за бъдещето ѝ в Обединеното кралство.

Ако ШНП спечели мнозинство, нейният лидер, първият министър Никола Стърджън, ще има мандат да свика нов референдум.

Британският премиер Борис Джонсън, който има крайната власт да разреши референдума, каза за „Дейли Телеграф“, че поредният референдум ще бъде „безотговорен и безразсъден“ в „текущия контекст“, когато Великобритания излиза от коронавирусната криза.

Говорейки след спечелването на мястото си в Глазгоу в петък, Стърджън каза, че нейният непосредствен приоритет ще бъде да се справи с пандемията и „тогава, когато е подходящ моментът, ще предложи на тази държава избор на по-добро бъдеще“.

Шотландия е част от Обединеното кралство от 1707 г. и въпросът за шотландската независимост изглежда уреден, когато шотландските избиратели отхвърлят сецесията с 55% -45% на референдум през 2014 г. Но решението на Великобритания през 2016 г. да напусне Европейския съюз противоречи на желанията на повечето шотландци. 62% гласуваха за оставането в блока, докато повечето гласоподаватели в Англия и Уелс искаха да напуснат. Това даде на каузата на шотландския националист свежи сили. Първият заместник-министър на Шотландия Джон Суини заяви, че партията все още ще има право да свика избори, ако те не успеят, но са избрани достатъчно други членове на пронезависимостта, като например от шотландските Зелени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!