Борисов ваксините

„България ще бъде една от първите държави в Европейския съюз, включена в програмата Дигитален зелен сертификат, още при стартирането ѝ на 1 юни 2021 г.“, заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов след края на неформалната сесия на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС.

Той отбеляза, че с успешното въвеждане на дигиталния сертификат се изпълнява още един ангажимент, поет към туристическия бранш. „Целта на този сертификат не е да затрудни или да има неравенства“, обясни той.

„На 7 май вече бяха извършени успешни първоначални тестове за съвместимост на българския образец на DGC (Дигитален зелен сертификат) със системите на Швеция, Австрия и Румъния. България успешно използва и валидира данните на останалите държави в ЕС“, посочи Борисов и даде пример с Швеция, която е потвърдила успешното разчитане и валидиране на данните от българския сертификат.

Отново на 7 май, съгласно общоевропейския график за интеграция на системите, бяха проведени и тестове за интеграция с European Digital Green Certificate Gateway (DGCG), който осигурява обмяната на криптографска информация между страните членки, необходима за валидирането на дигиталните зелени сертификати. „По време на тези тестове България успешно предостави свой криптографски материал и получи информация от останалите държави членки. На 14 май предстои приемателно тестване и след приключването му, България ще бъде една от първите държави в ЕС, включена в програмата дигиталния зелен сертификат“, отбеляза Борисов.

Той напомни, че процесът стартира на 21 април 2021 г., когато Европейската комисия предостави на страните членки техническа спецификация за разработка на услугите за издаване, валидиране и разпространение на Европейските дигитални зелени сертификати.

Премиерът в оставка акцентира също върху резултатите от приключилата среща на върха в Порто. Той определи като исторически успех подписването на Споразумението за социален ангажимент от Порто, с което беше постигнат ясен и амбициозен ангажимент в социалната сфера от страна на лидерите на държавите членки на ЕС, Европейската комисия, Европейския парламент и всички социални партньори.

Борисов обърна внимание на трите ключови цели с хоризонт до 2030 година, залегнали в Плана за действие за Европейския стълб на социалните права: най-малко 78% от населението на възраст 20-64 г. да бъде в заетост; най-малко 60% от всички пълнолетни лица да участват в поне едно обучение всяка година за дигитални умения; броят на лицата в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 милиона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!