Османи
На снимката: Буяр Османи

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи заяви днес, че не вярва неговата страна и Албания да бъдат разделени в процеса на европейска интеграция и че страната не бива да се отказва от възможността за междуправителствена конференция дори с евентуално служебно правителство в България, предаде агенция МИА.

„Мисля, че няма да има разделяне, поне доколкото знам и виждам. Но това не значи, че нашите европейски перспективи трябва да се базират на вътрешната динамика и перспективите на Албания. Ние имаме наш собствен план и стратегия, които трябва да реализираме“, каза Османи след събитие по повод Деня на Европа. Той подчерта, че Република Северна Македония е изпълнила и дори надминала критериите за започване на преговори с ЕС.

Попитан колко дълго ще се чака решението дали двете страни ще бъдат разделени в процеса, Османи каза, че ще зависи от това дали всички страни членки на ЕС ще подкрепят започването на преговори и премахване на българското вето.

„Това зависи единствено от България и нейното съгласие с преговорната рамка и първата междуправителствена конференция, без връзка с пътя на Албания. Разбира се, ние бихме искали двете страни да започнат преговори паралелно, защото това ще придаде свежа динамика в региона, но мисля, че нашите европейски перспективи не зависят от това дали ще сме в пакет или не“, добави Османи.

Външният министър каза, че очакванията са били скоро след приключване на изборите в България да се формират институции, с които Република Северна Македония да се ангажира в диалог за решаване на споровете, което след това да доведе до консенсус за преговорната рамка. Тези очаквания са се оказали напразни и в България ще има служебно правителство и предсрочни избори, посочи той.

Османи обаче изтъкна, че решението за първата междуправителствена конференция е всъщност техническо решение, защото политическото решение за започване на преговори е било взето още през март миналата година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!