Европейският съюз и Индия започват преговори по три споразумения: относно търговията, инвестициите и географските указания. Това съобщи в събота председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на срещата на върха ЕС-Индия, която се провежда в португалския град Порто, съобщава ТАСС.

„Отваряме нова глава в стратегическото партньорство между Европейския съюз и Индия на среща на лидерите на ЕС с премиера Нарендра Моди. Започваме преговори по три споразумения за търговия, инвестиции и географски указания“,написа той в „Туитър“.

Освен това страните решиха да започнат двустранен диалог по правата на човека, по-тясно сътрудничество в областта на сигурността в Индо-Тихоокеанския регион и извън него, добави Мишел.

„ЕС и Индия застават рамо до рамо в борбата срещу COVID-19. Ние доставяме оборудване на хората в Индия и работим за увеличаване на производството на ваксини. Ние също така сме решени да допринесем за борбата с изменението на климата и постиженията на парижките цели „, заключи ръководителят на Европейския съвет.

Срещата на върха ЕС-Индия се провежда в Порто, Португалия в събота в онлайн формат поради застрашително бързото разпространение на коронавируса в тази страна. Държавните и правителствените глави на Европейския съюз, обсъждат стратегическо партньорство с индийския премиер чрез видеовръзка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!