Летище София
На снимката: Летище София

Министърът на транспорта Христо Алексиев съобщи, че ще направи предложение до Министерския съвет за прекратяване на концесията на Летище София. А основната причина е, че при сегашната процедура общественият интерес не е достатъчно защитен. Решението е взето на базата на подробно запознаване с условията на концесията, анализ и проведени срещи, посочи Христо Алексиев пред журналисти.

Според служебният транспортен министър, при сегашната процедура за концесия, е подценен факторът „сигурност“, който е ключов в настоящата международна обстановка. По думите му оценката на сигурността, ако летището се отдаде под концесия, е поискана от президента Румен Радев. Освен това – няма яснота и гаранции по отношение на инвестициите и развитието на летището, сочат още анализите на Министерството на транпорта. За да се реши съдбата на Летище София, е необходимо да се избере международен консултант, който да направи сериозен анализ, каза още министър Алексиев:

Какъв е очакваният трафик? Може ли капацитетът на летище София, както е сега, да поеме този трафик? Какво трябва да се направи, за да се поеме този трафик – нова писта, нов терминал, и тогава държавата да прецени според всички тези резултати, кой е удачният начин за развитие на летището.

На второ място, по думите на министъра, концесията ще доведе до повишение на летищните такси, което ще намали трафика през България и летището.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук