Задава се кадрова криза за учители в средното образование, след като стана ясно, че тази година ще се пенсионират 9000 учители.  Миналата година са били пенсионирани 12 хиляди преподаватели. По данни на МОН след 5 години около 24 хиляди учители ще излязат от класните стаи.

Има глад за специалисти по природните науки, каза пред БНР началникът на РУО – Смолян Иван Муцевски. По думите му, в учителите в областта са навършили пенсионна възраст, а младите кадри са изчезнали от пазара на труда:

Ако допреди 2-3 години имаше достатъчно млади хора на пазара на труда, чакащи своето място, даже изкарвайки по една-две магистратури, сега тях вече ги няма. Те се отчаяха да чакат и напуснаха страната. Сега дали берат ягоди, или карат тирове – е все едно, просто ги няма.

Проблемът е огромен, системата е в риск и пред крах, защото няма кой да работи, коментира Юлиян Петров от синдикат „Подкрепа“, като нарече ситуацията критична. Той коментира, че в момента се говори учителската заплата да стене 1500 лева, но даже и тази сума няма да вкара веднага младите учители в системата. Причината е извънредно трудните условия и стресът, на които да подложени учителите. Според статистиката, с която синдикатът разполага едва 10% от завършващите педагигическа специалност, започват да работят като такива.

Делегираните бюджети са много порочна форма на разпределение на средствата и отживелица, допълни Петров. Янка Такева от Синдиката на българските учители към КНСБ също заяви, че правилото „парите следват ученика“ прави зависими както директорите, така и учителите. Освен увеличаване на учителските заплати според нея е необходимо и да се съкрати времето за навлизане на един млад учител в практиката, като се подобри подготовката още във висшите училища:

Сега един директор, когато обяви конкурс за учителско място, трябва да избере между учител, който е написал автобиографията си с правописни грешки, и учител, който я е написал ръкописно. Ще ни липсват учители, но не бива да подценяваме и качеството – какви са кадрите, които влизат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!