Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

„Дигиталната раница”, за която напоследък много се говори като нововъдение в българското училище, е уеб сайт към Министерството на образованието и науката (МОН). В него са качени учебници, а учителите ще могат да допълват съдържанието по различните учебни предмети.

Всеки учител ще може да създава уроци, които след оценка от двама експерти ще бъдат публични за всички.

От просветното ведомство обясниха, че „дигиталната раница“ е безплатна и осигурява достъп до електронни уроци за всички ученици от I до XII клас.

Предстои обучението на 6500 преподаватели по създаване на уроци за „дигиталната раница“, а 12 хиляди – ще бъдат подготвени да работят с платформата.

„Тя наистина предоставя безплатни ресурси и инструменти за обучение, но предстои да бъде усъвършенствана“, отбеляза пред БНР Иван Господинов, председател на сдружение „Образование без раници“. По думите музаявка за подобни проекти е имало от Европа още преди около 10 години, но пандемията е ускорила процесите.

Все още е рано да се каже кои умения ще могат да се развиват по-добре благодарение на „дигиталната раница“.

„Българските ученици може би са по средата на класацията по дигитална грамотност. По-важното е да имат желание и се научат самостоятелно да учат, използвайки технологичните инструменти. Именно училището трябва да покаже, че технологиите могат да служат не само за комуникации и развлечение“, подчерта Господинов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук