жилище, имот

Сделките с инвестиционни имоти в страната през първите шест месеца на годината възлизат на над 83 милиона евро, се посочва в доклад на „Колиърс“ (Colliers), съобщиха от компанията. Целият обем е реализиран през първото тримесечие на 2023г.

49 процента от сделките са с офисни площи, следвани от земя за строеж – 32 процента, сгради със смесено предназначение – 13 процента и индустриални имоти – 5 процента, информира БТА.

Местните инвеститори стоят зад 65 процента от общия инвестиционен обем през първата половина на годината. За този период размерът на трансакциите със спекулативни имоти значително превъзхожда този на сделките с активи, генериращи доход. Нивата на възвръщаемост на офисни и търговски площи запазват стойностите си от 2022 г. – 7,75 процента. Без промяна остава и параметърът за индустриалните и логистичните имоти – 7,5 процента, отчитат от „Колиърс“.

В доклада се отбелязва, че тенденцията, която се наблюдава в Западна Европа за значителен спад на инвестиционните обеми основно поради по-високите лихвени проценти, се очаква да афектира и България, но в значително по-малка степен – заради по-слабата задлъжнялост на местно ниво и ниските нива на междубанково финансиране. Независимо от това, търсенето на качествени инвестиционни имоти ще продължи, но трансакции няма да се реализират на всяка цена. Инвеститорите ще разглеждат възможностите на пазара с особено внимание върху тяхното качество и устойчивост, коментират от „Колиърс“.

Основно предизвикателство пред бизнес имотите ще остане непредвидимостта на бизнес климата. Това ще продължи да влияе върху решението за инвестиционна покупка, като удължи времето за вземане на решение, докато се анализират подробно и задълбочено пазарните рискове, се отбелязва в доклада.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук