учители, заплата, бюджет

Английската гимназия в Бугас излезе с остра позиция.

„В учениците се създава илюзия за безнаказаност, а учителите трябва да се чувстват защитени от различна форма на агресия“. Това пишат в своя позиция ръководството на елитната Английска езикова гимназия „Гео Милев“ в Бургас.

Наскоро е имало потресаващ случай от училището. През миналата седмица десетокласници направили предварителен сговор да сплашат и ако се налага да набият преподавателя си по география, който според техните усещания ги тормозил с труден тест, който свалил успехът им.

Историята е безпрецедентна за бургаската Просвета и сложи срамно петно в 50-годишната история на елитното училище.

Eто и позицията на АЕГ „Гео Милев“.

Уважаеми колеги, родители и ученици, Ние, учителите от АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас, вярваме, че училището е пространство, в което се определя посоката на живота на всеки човек. А учителите са ключови фигури в определянето на тази посока в нейната морална перспектива. Те имат неимоверно трудната задача не само да обучават, но и да възпитават.

Създаването на защитена и смислена среда в АЕГ „Гео Милев“ за нас е кауза. Затова считаме, че учителите трябва да получават уважение, подкрепа и съдействие в сложния процес на работа с младите хора. Положителен резултат може да има само тогава, когато в този процес ученици, учители и родители обединяват усилията си в конструктивно сътрудничество.

Желаем да изразим безусловната си подкрепа на г-н Митко Бакърджиев – дългогодишен учител по география и икономика и история и цивилизации. Считаме за недопустимо да се опетняват името и професионалният авторитет на нашия колега чрез отправяне на заплахи за саморазправа.

За съжаление, според действащата към момента Наредба за приобщаващото образование у учениците се създава илюзия за безнаказаност, а учителите се чувстват незащитени от различни форми на агресия, какъвто е и случаят с преподавателя от нашата гимназия.

Г-н Бакърджиев е доказал, че да бъдеш учител е не само професия, а и призвание, двигател както за усвояване на знания и формиране на умения у учениците, така и за тяхното личностно изграждане. Свидетелство за това е реакцията на настоящи и бивши възпитаници на гимназията ни, които вече са подготвили подписка в защита на любимия си преподавател и обръщение към обществеността на нашия град. Вярваме, че всеки следва своя морален компас по пътя си, а целият колектив на АЕГ „Гео Милев“ има една обща цел и тя е нравственото възпитание на децата ни, нашето бъдеще!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук