христо иванов

В момента Пеевски се опитва да демонстрира, че може да събори правителството. Въпросът е ще позволим ли това.

Това коментира в интервю за БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Повод за думите му е изказването на председателя на парламентарната група на ДПС, в което той обвини лично Христо Иванов в пазарлъци за разпределяне на постове в държавните регулатори.

На въпрос дали определя Пеевски като „дребна квартална мутра“, той отговори:

В този смисъл да. Такова поведение е това. Свързано е с опити за публичен шантаж“.

Твърденията на Делян Пеевски за това какви разговори са водени и по какъв начин е ставало това, Иванов определи като опит за шантажиране и поведение на „дребни квартални мутри“.

„Боравя с политически аргументи. Този тип опит за шантажиране – с това кой къде е ходил и в коя стая е разговарял, е изключителна пошлост и поведение на дребни квартални мутри, които искат да изглеждат големи политически фактори. Поведение, свързано с опити за публичен шантаж, за злепоставяне с неполитически аргументи“, коментира Иванов пред националното радио.

„Не съм сигурен дали този тип поведение е проява на самочувствие или на нервност. Ако говорим за нервност, се намираме в съвсем друга оптика. Очевидно нервността е от това, че г-н Пеевски е смятал, че му се дължи някакъв пай и това не се сбъдва. Поради което предизвиква криза. Той иска да тласне страната към избори, защото не получава това, което иска“, допълни той.

По отношение на предложение меморандум за управлението през следващите 9 месеца след ротацията на кабинета, той поясни, че все още се очаква позицията на ГЕРБ.

Самият Бойко Борисов заяви преди дни обаче, че избори 2 в 1 са са логичен завършек на некоалицията.

С мирис на избори: Борисов смята, че „2 в 1“ са логичен завършек на некоалицията

„Ако има условия да продължим нататък, това ще си проличи. За момента не мога да съобщя, че е настъпило някакво раздвижване. Очакваме насрещната позиция на ГЕРБ. С ГЕРБ споделяме отговорността за това управление“, допълни Христо Иванов.

По думите му формулата предвижда Денков да подаде оставка на 6 март, след което ще има преговори, времето за които обаче ще зависи изцяло от президента, защото ще е „в сила неговият хронометър“.

„Нашите избиратели са ни дали мандат за определени резултати, България да излезе от политическата криза. Дали ще са доволни какви компромиси сме правили, защото сме правили компромиси, те ще се произнесат на избори, когато те дойдат“, обясни Христо Иванов и изтъкна необходимостта от яснота как ще се вземат ключови решения занапред.

Има определена политическа цена, за да го има това правителство, затова на ГЕРБ сме предложили определена механика как да се формират мнозинства, отбеляза още Христо Иванов.

„Ние предлагаме безпрецедентно амбициозен процес на проверки, включване на граждански организации и структури в процеса на номинации, така че да се гарантира максимална конкуренция на входа на процедурата“, каза той относно избора на кандидати за регулаторите.

„Едва накрая на всички тези проверки предвиждаме това, което не може да не се случи в едно мнозинство – решение за кого ще гласуваме. Предвиждаме възможност за вето, с аргументи, които не са свързани с „този е мой, този е твой“. Ако не можем да се съгласим, не избираме никого.“

Емил Соколов само за ДЕБАТИ: Кое е по-важно за ГЕРБ? Европейският път на България или ДПС?

„Няма делкане“, коментира то думите на Делян Пеевски, като уточни, че става въпрос за споделяне на политическа отговорност.

На въпрос дали на дневен ред е поставяна кандидатурата на Андрей Янкулов за поста на главен прокурор, както твърди самият Пеевски, Христо Иванов не отрече, че името е спрягано в различни обсъждания.

„Ние, ПП-ДБ сме обсъждали различни кандидатури за различните постове, които се излъчват от Народното събрание. Името на Андрей Янкулов е фигурирало в тези обсъждания на различни етапи. Това изобщо не е било в режим на някакви пазарлъци“, заяви Христо Иванов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук