Емил Соколов, Снимка: Денят с Веселин Дремджиев
Емил Соколов, Снимка: Денят с Веселин Дремджиев

ГЕРБ-СДС трябва да решат дали всички тези заявки за евроатлантизъм, за проевропейско правителство, за защита на цивилизационния избор на държавата – кое им е по-важно. Европейският път на България или ДПС?

Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ политологът Емил Соколов. Той коментира предложения от ПП-ДБ меморандум за управление през следващите 9 месеца след ротацията.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече заяви, че не е чел документа, но от първите редове на текста ставало ясно, че „избори 2 в едно са един логичен завършек на некоалицията“.

Делян Пеевски от ДПС пък нарече меморандума „делкане“ на власт, в което те няма да участват.

С мирис на избори: Борисов смята, че „2 в 1“ са логичен завършек на некоалицията

Според Емил Соколов въпросът, който меморандумът отправя към ГЕРБ, е кое е по-важно за партията.

„Това да бъдат близки с ДПС или всъщност държавата да се движи в правилната посока? Ако ДПС са им по-важни, тогава наистина не знам какъв разговор изобщо може да бъде воден. Тъй като целта на това правителство, пак казвам, – беше ясно, че е компромис, с цел обаче да привлече страната няколко стъпки по-близо до Европа.

Според него надприказването за това кой е по-голям евроатлантик обърква публиката.

Когато Путин още не беше диктатор, а Борисов му подари куче и комфорт

„Много е трудно да си говорим за евроатлантици при хора, които са подписали и са участвали в създаването на „Турски поток“ или такива, които преди да преоткрият отношенията си с Реджеп Доган, всъщност бяха много по-близки с Владимир Путин“, коментира политологът.

„Когато тези хора се опитват да се наметнат с наметалото на евроатлантици, нормално е хората да скептични. Автентичният евроатлантизъм и прозападно настроеният сантимент за първи път придобиха някаква форма при протестите през 2020 година срещу използването на евроатлантизма като параван на различни схеми.

Така че от тази гледна точка, автентични приемници на всички тези идеи са точно ПП-ДБ.

От там нататък, разбира се, че за тях представлява някаква трудност да ги защитават, когато трябва да напомнят непрекъснато на ГЕРБ-СДС, че те по асоциация с европейското семейство и ЕНП също би трябвало да са такива. Това създава объркването, за което говоря“, коментира още Соколов.

Пълният текст на интервюто четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук