Денков и Макрон
Денков и Макрон

Френският президент Еманюел Макрон поздрави българските власти по отношение на политиката на подкрепа за Украйна.

Оценявам куража, който българските власти проявяват от началото на войната в Украйна, заяви той.

„Ние сме изключително единни по отношение на подкрепата за Украйна, изправена пред агресивната руска война, водена на нашия източен фронт и която тази седмица навлиза в третата си година.

По отношение на подкрепата за Украйна, ние действаме заедно с европейските ни партньори и по този начин постигнахме одобрение на 50 милиарда евро.

Оценявам куража, който показват българските власти още от началото на конфликта в Украйна, да променят в такава степен модела на отношенията си с Русия“, заяви Макрон и допълни, че ЕС трябва да играе по-голяма роля в осигуряването на собствената си сигурност и отбранителните си способности.

Френският президент посрещна в Елисейския дворец българският премиер Николай Денков с военни почести.

Освен общата солидарност към Украйна и усилията за подобряването на европейската среда на сигурност, Макрон открои като допирни точки между България и Франция сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и засилването на европейската интеграция.

„Ядрената енергия е гаранция за енергийната си сигурност и декарбонизацията“, подчерта той.

Макрон поздрави българските власти и за усилията за още по-голяма европейски интеграция чрез присъединяване към Шенген и усилията за присъединяване към еврозоната.

От своя страна българският министър-председател Николай Денков изтъкна, че девизът на страната ни „Съединението прави силата“ днес изглежда по-важен от всякога. Той увери, че българското правителство и парламентарно мнозинство ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ, както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество.

„Затова България вече е изпълнила целта си за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, укрепвайки способностите си и включвайки се в укрепването на Югоизточния фланг на НАТО“, каза Деков.

Той напомни, че страната ни се подготвя за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 и работи по преодоляването на ветото на Австрия за сухопътен Шенген. Приоритет остава и присъединяването на България към ОИСР.

„Дълбоки благодарности към Франция за подкрепата в нашите усилия в тези области. Изминавайки тези стъпки, България ще стане още по-силен партньор, който активно изпълнява задълженията си“, посочи Денков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. оценява фактите, а какво е направил за нас като франкофонска държава. Изобщо франсетата където ги срещнем трябв да ги бием както отстранихме от световното 1994та. Макарон да си живее с майка си и да не говори лошо за държава по-древна от неговата. ние не сме си сменили името, ние не сме били Галия, че след това да се кажем Франация

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук