Емил Соколов
На снимката: Емил Соколов

Емил Соколов е роден в Бургас. Завършва гимназия в родния си град. Висшето си образование получава в Университета в Екзитър във Великобритания. Завършва бакалавърската си степен “История и международни отношения” през 2016 година, през 2017 година вече е магистър по “Икономическа и социална история”. През 2022 година става доктор по история в Университета в Екзитър. Емил Соколов е историк, политически анализатор и преподавател по българска и световна история. 

Г-н Соколов, меморандумът, който беше предложен от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за управлението през следващите 9 месеца, изглежда че не удовлетворява партньорите от ГЕРБ-СДС и ДПС. Възможно ли е да се стигне до предсрочни избори? Такава заявка чухме от Бойко Борисов.

– Партньорите в този меморандум са само едни и това са ГЕРБ-СДС. Другите, които желаят да са партньори, са неудовлетворени от това, че никъде не фигурират в меморандума.

Но в крайна сметка никога и никъде не е ставало дума те да участват в разпределение на регулаторите, въпреки че имаха такива апетити.

А защо ГЕРБ-СДС са недоволни – предполагам, че част от недоволството на ДПС прелива и към ГЕРБ-СДС. А тъй като, наистина, както ПП-ДБ са естествени партньори, същото се случва и с ГЕРБ-СДС и ДПС.

Иначе темите в меморандума са съвсем познати, няма нещо ново – реформа в службите, продължаване на съдебната реформа, както и това отново да заработят регулаторните органи.

Виждам, че в момента се завъртя една такава теза, че едва ли не става въпрос за делене на държавата и струва ми се, че че тази мискомуникация е много търсена от определени кръгове, защото не става въпрос за това да се разпределят някакви неща в държавата, а всъщност тези регулатори да заработят.

В меморандума ясно пише, че и от обществения сектор може да има номинации и е желателно да има номинации.

Просто знаем за практиката на ГЕРБ да представят определени номинации като обществени, а всъщност да са доста силно политизирани по тяхна линия.

А вече за самото недоволство – възможно е това да разклати нещата сега преди ротацията. Дали ще се стигне до парламентарни избори е още рано да се каже, тъй като реакциите са доста пресни.

Но меморандумът определено е стъпка в правилната посока от гледна точка на това, че задава някаква рамка на отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

И тъй като всичко останало е, така или иначе, едни престрелки и надцакване в медиите, това са сериозни преговори за бъдещето на страната, за провеждането на сериозни реформи, тъй като властта не може да е самоцел. Тоест, за да продължи правителството, не може то само по себе си да е самоцел.

Трябва да продължи с някакви ясни и конкретни принципи и задачи. И меморандумът дава такива принципи и задачи, които трябва да продължат да се изпълняват, за да има смисъл съществуването на това правителство.

– Вие оптимист ли сте, че този меморандум в крайна сметка ще бъде подкрепен Доколкото става ясно, една от темите, които не удовлетворяват ГЕРБ и ДПС, е отново темата за службите и правосъдната система, нещо на което сме виждали дълги години ГЕРБ и ДПС да се съпротивляват за провеждане на реформата в тези сектори. Това може да се окажат наистина непреодолимите пречки, пред които ще бъде изправена тази коалиция?

– Възможно е, Вие сам го казахте, че ГЕРБ и ДПС бягат от това нещо.

Но още веднъж искам да подчертая, че голямата болка на ДПС в момента е, че се поставя ясна и разграничителна линия между отношенията ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Да, ДПС участваха в гласуването на конституционните промени и някак си сметнаха, че оттук нататък трябва да участват във всички останали решения.

А това не е нещо, което някога да е било изобщо дискутирано като опция. Да, всички тези теми като регулатори, служби, съдебна реформа, са все теми, които и за ГЕРБ, и за ДПС са доста щикотливи и затова така бягат от тях.

Но всъщност ГЕРБ-СДС трябва да решат дали всички тези заявки за евроатлантизъм, за проевропейско правителство, за защита на цивилизационния избор на държавата – кое им е по-важно? Европейският път на България или ДПС?

Това е въпросът към ГЕРБ и това е въпросът, който този меморандум отправя – кое е по-важно за ГЕРБ? Това да бъдат близки с ДПС или всъщност държавата да се движи в правилната посока?

Ако ДПС са им по-важни, тогава наистина не знам какъв разговор изобщо може да бъде воден.

Тъй като целта на това правителство, пак казвам, беше и то беше ясно, че е компромис, с цел обаче да привлече страната няколко стъпки по-близо до Европа.

– Като споменахте за евроатлантизъм, у страничния наблюдател се създава впечатлението за три конкуриращи се евроатлантически субекта в това управление, всеки от които претендира да е по-автентичен. Кой е истинският евроатлантик?

– Стигна се до това, че самият термин се изпразни от съдържание. Ако трябва да съм честен, не съм сигурен дали всъщност той е бил добре обяснен на хората.

Какво означава евроатлантик? Това е човек, който иска България да е в ЕС, да е в НАТО, без това, разбира се да означава, че няма защитаваме собствените си национални интереси и че иска страната ни да се развива по примера на западните демокрации, където има човешки права, където има свобода на словото, където има от отбранителни съюзи, които гарантират сигурността на тези държави.

Това беше термин, с който г-н Борисов в предишните си правителства доста злоупотребяваше.

Много е трудно да си говорим за евроатлантици при хора, които са подписали и са участвали в създаването на „Турски поток“ или такива, които преди да преоткрият отношенията си с Реджеп Доган, всъщност бяха много по-близки с Владимир Путин.

Когато тези хора се опитват да се наметнат с наметалното на евроатлантици, нормално е хората да скептични. Автентичният евроатлантизъм и прозападно настроеният сантимент за първи път придобиха някаква форма при протестите през 2020 година срещу изпозването на евроатлантизма като параван на различни схеми.

Така че от тази гледна точка, автентични приемници на всички тези идеи са точно ПП-ДБ.

От там нататък, разбира се, че за тях представлява някаква трудност да ги защитават, когато трябва да напомнят непрекъснато на ГЕРБ-СДС, че те по асоциация с европейското семейство и ЕНП също би трябвало да са такива.

Това създава объркването, за което говоря-

– Как според Вас ще се отрази във вътрешно-политическата обстановка аферата с Мартин Божанов – Нотариуса, особено след като се заговори и за свързаността на висши магистрати и политици с аферата?

– Това изостря още повече напрежението поради простата причина, че в момента, в който стана ясно, че г-н Гешев е имал някакви взаимоотношения с г-н Божанов, по прякор Нотариуса, това автоматично означаваше, че определени политически кръгове, подкрепяли г-н Гешев, съответно няма как да не са намесени там.

И съответно нуждата от кризисен пиар или от това повече да не се рови в тази тема, ги изнервя тези кръгове.

Разбира се, тук отново достигаме до ГЕРБ и ДПС. Създаде се парламентарна комисия, която цели точно това – да разкрие какви са фактите, но нейната задача ще бъде доста трудна, поради простата причина, че в тази комисия има представители от всички партии и съответно и въпросите и дискусиите, които предстои да се случат – от една страна има хора, които искат да дойдат, да разкажат в комисията какво се случва, но от друга страна тази публичност ги плаши.

Тъй като това, което поне беше разкрито по този случай, е, че наистина е имало един такъв кръг, който е боравил с наистина много сериозна власт. Решавали са съдби.

И в момента има една част от хората, които са били така по на заден план и са имали нещо общо с този кръг, които по никакъв начин искат информация да излезе и съответно това прави намирането и търсенето информация много трудно, защото хората, които са готови да излязат и да кажат: „Аз бях по някакъв начин атакуван от тази група или от участниците в този частен клуб“ – това е риск за тях.

И колкото и да има желание това нещо да се разплете, това са зависимости и отношения, изграждани с десетилетия. Но да, това е и тема, която колкото и да е встрани от политиката, толкова е симптоматична за такива порочни политически процеси.

Още интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук