Вчера от Париж, премиерът Николай Денков, който беше радушно посрещнат в Елисейския дворец от президента на Франция Еманюел Макрон, направи неочаквано признание, че от три седмици не е разговарял с външния министър Мария Габриел относно предстоящата ротация и смяна на министри.

„Нека припомня, че преди три седмици с Габриел се разделихме с идеята, че ще обсъдим работата на министрите, след като проведе разговори с тях, и да ги обсъдим. Това досега не се е случило, не сме провели разговора с нея“, заяви премиерът.

Изказването на Денков е изключително интересно, защото докато всички смятаха че формациите в т.нар. „сглобка“ наистина преговарят, а и ежедневно бяхме заблуждавани от техни представители, че това е така, всъщност се оказва, че някой друг, някъде другаде, вече е взел решение да няма ротация.

Неочаквано рязкото изказване на Мария Габриел вчера потвърждава тази хипотеза. Защото на фона на оглушителното ѝ мълчание в последните девет месеца, дори относно въпроси от нейната компетентност като външен министър, крайните ѝ думи будят недоумение. Изказването ѝ дори беше политически грубо, насочено срещу акад, Николай Денков, който винаги е бил изключително толерантен и уважителен към нея. Да не споменаваме, че в речта ѝ се чуха опорките, които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов повтаря от няколко месеца.

Това означава, че ГЕРБ поне от преди месец, вече са взели решение да няма ротация и просто разиграват медиен цирк, за да прехвърлят топката в своето поле в най-удобния за тях момент. А Мария Габриел най-вероятно е осведомена за този план и заради това бяга и не поема никакви ангажименти от цели три седмици.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук