горящ ферибот

Към момента 8 български граждани са в неизвестност след пожара, избухнал на ферибот в Йонийско море. За това е информирало Министерството на външните работи на Гърция българското посолство в Атина. Двама пътници пък са блокирани на горящия италиански ферибот. Според гръцкия телевизионен канал ERT1 българите са останали в автомобилното отделение на ферибота.

„Двама български шофьори се свързаха с гръцките власти и им беше казано как да стигнат до горната палуба безопасно, където могат да бъдат взети от хеликоптер “, каза източник от гръцките власти.

Огънят на ферибота се гаси от два противопожарни кораба, които го обливат с пяна. В спасителната операция участвали четири патрулни катера от пристанищната администрация и гръцката брегова охрана, лодка на италианската финансова полиция, два кораба, преминаващи наблизо, две частни лодки, хеликоптер на пристанищната администрация, два хеликоптера на военната авиация и хеликоптер на ВМС на Гърция. Координацията се осъществява от гръцката фрегата Hydra.

На ферибота е имало около 100 българи. Сред тях и семейства с малки деца.

37 български шофьори на пловдивска фирма са били на борда. 35 от тях са спасени. По данни на NOVA един от тях е в неизвестност, а друг шофьор е заклещен в средата на кораба заедно с турски водач на камион.

Един от спасените българи Румен Методиев публикува клипове в социалната мрежа „Facebook“.

33 камиона на транспортната фирма са изгорели, а щетите са на груба стойност между 5 и 10 милиона евро.

Общо 300 души са били на борда. 237-те пътници и 50-членният екипаж са били евакуирани със спасителни лодки и откарани на остров Корфу.

Властите се опасяват дали в тировете не е имало и нелегални мигранти, които понякога използват тази връзка за прехвърляне в Италия.

Предполага се, че пожарът е започнал от гаражното помещение, като за няколко минути е обхванал целия корпус на плавателния съд.

183-метровият ферибот под италиански флаг е пътувал към Бриндизи, когато бил обхванат от пламъци.

Припомняме, че рано сутринта полицията съобщи, че три влекача и три патрулни лодки са били изпратени, за да помогнат на пътниците да се евакуират от кораба „Euroferry Olympia”, който е пътувал за Италия от гръцкия град Игуменица.

Според показанията на пътниците пред гръцките медии, капитанът ги е информирал около 4:30 часа сутринта, че трябва незабавно да напуснат каютите си, да се съберат на палубите, след което са транспортирани със спасителни жилетки и евакуирани в спасителни лодки, а по-късно отведени от кораби на крайбрежните услуги.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук