Руен

8 български моряци са част от 18-членния екипаж на отвлечения кораб „Руен“, за момента обаче властите нямат контакт с тях.

Министерството на външните работи разполага с информация за отвлечения кораб.

Направено е необходимото тази информация да бъде предадена на всички партньори и институции, на които България разчита да окажат съдействие, коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Плаващият под малтийски флаг кораб, който е българска собственост, бе взет на абордаж късно снощи край остров Сокотра в Йемен.

„Нашият приоритет е да гарантираме безопасността на 18-членния многонационален екипаж“, се казва в изявление на Navibulgar, в което се допълва, че те работят с компетентните международни органи.

Директорът на БМФ Александър Калчев обяви, че към момента е приоритет гарантиране на сигурността на моряците, за което продължават да работят в координация с компетентните международни органи.

Те са в постоянна връзка с всички служби, които отговарят за плаването в района.

Все още няма връзка с екипажа на отвлечения кораб „Руен“, собственост на параходство „Български морски флот“. Няма достъп и до сателитните телефони. На борда на плавателния съд има 18 души, 8 от които са българи, както и моряци от Ангал и Мианмар.

Корабът е бил превзет на абордаж вчера на 380 морски мили източно от о. Сокотра до Йемен във водите на Арабско море.

Все още не се знае кои са нападателите – дали това са бунтовници или пирати. Във Външно министерство има сформиран специален екип, който работи по случая.

От параходство „Български морски флот“ казаха, че от първостепенна важност е опазване на сигурността на екипажа на кораба.

„Има институции, които са ангажирани. Както знаете, обикновено там трябва повече тишина, за да се проведат също преговори, все още има известна неяснота как ще се развият нещата през следващите 1-2 дни. Така че – следим го, за момента няма нужда от допълнително усилие“, каза премиерът Николай Денков от Брюксел.

Българският кораб „Руен“ е подценил опасността в Арабско море, смята арабистът Владимир Чуков.

„Появява се един ирански кораб, който очевидно наблюдава, това е неговата функция. И на борда на този ирански кораб са тези лодки, с които съответно се атакува даденият кораб и се взима на абордаж и се пленява.

Така е станало с нашия кораб „Руен“. Очевидно нашият кораб не е приложил мерки за сигурност, които очевидно са приложими по отношение на Червено море. А тука инцидентът става на юг, доста по на юг“, обясни проф. Владимир Чуков.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук