В навечерието на Великден е време за смирение. Това е един от най-светлите християнски празници, основаващ се на чудото. За много хора Великден е времето за преклонение пред делото и саможертвата на Божия син, а за други – това е момент за празненства, зайчета и боядисване на яйца.

Ето няколко забавни, интересни и любопитни факта за Великден.

№1 Първото шоколадово яйце във Великобритания е произведено през 1873г.

яйца, Великден

№2 Най-високото шоколадово яйце е направено в Италия през 2011г. То е високо 10,39 метра и тежи 7 200кг. То е по-тежко от жираф и дори от слон.

яйца, Великден

№3 Великденското зайче се появява в американските традиции още през XVIII век. Предполага се, че той се е „пренесъл” от Европа. Други Великденски традиции включват носенето на бонбони, правене на кошници и стрелба с великденско яйце.

яйца, Великден

№4 Размяната на яйца датира от по-отдавна, отколкото Великден като празник. Яйцата са считани за символ на новото начало в много култури.

яйца, Великден

№5 90 милиона шоколадови зайчета, 91,4 млрд. яйца и 700 милиона специални бонбони се купуват всяка година в Съединените щати на Великден.

яйца, Великден

№6 След Хелоуин, Великден е празникът с най-много изядени сладки зад океана. Пак в САЩ всяко домакинство дава около 131 долара.

яйца, Великден

№7 Първата история за зайче, което крие яйца е публикувана през 1680г.

№8 Великден е най-важният християнски празник, тъй като се отдава почит на саможертвата на Христос и чудото на възкресението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!