влак, Кресненското дефиле

Девет души пострадаха при инцидента с дерайлиралия влак в Кресненското дефиле.

Около 18:55 ч. локомотивът на пътнически влак 50244, пътуващ от Петрич за Благоевград, се е ударил в паднала върху железния път скална маса вследствие на което е дерайлирал.

Инцидентът е станал на излизане от последния тунел в дефилето в посока гара „Черниче“. Локомотивът буквално е повдигнат над релсите, покатервайки се над скалните късове. В момента дефилето ври от пожарни и линейки, които в първия момент се затрудниха да достигнат до мястото на инцидента, тъй като е недостъпно.

В началото на дефилето преди жп моста над река Струма е ситуиран своеобразен щаб, в който има пожарни, линейки и полиция.

След инцидента, станал към 19 ч., вагоните са издърпани назад, за да могат пътниците да се евакуират по въжения мост, намиращ се на 500 м след Османска чешма в посока Кресна.

При удара има съборен стълб на контактната мрежа. Напрежението е спряно, както и всички влакове в двете посоки.

Сред пътниците има леко пострадали – с охлузвания и външни наранявания.

Във влака са пътували 55 души. Пострадали, без опасност за живота, са осем. Сред ранените са машинистът, помощник-машинистът на композицията, началник-влакът и един пътник.

МВР съобщи, че останалите пътници вече са изведени от влака и са в безопасност. Осигурени са автобуси за извозване на хората от този влак, както и на тези от следващите влакове по трасето.

Преустановено е движението на влаковете по направлението Петрич-Благоевград.

Още тази нощ НКЖИ започна отстраняването на пораженията от дерайлиралия локомотив при км 146.5 на входа на Кресненското дефиле.

На местопроизшествието днес се подменя се контактната мрежа, разкъсана заради съборен от локомотива стълб.

Тази сутрин се осигуряваше достъп на специализирана техника, която да премести локомотива, за да се ремонтира разкъсания релсов път. Влакове по линията все още не се движат, ремонтът ще отнеме време.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!