Обединени патриоти
на снимката: лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, лидерът на "Атака" Волен Сидеров и лидерът на НФСБ Валери Симеонов

Лидерите на малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти” – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров ще обсъдят днес бъдещето на своята коалиция.

Повод за срещата им е искането на лидера на „Атака” и председател на ПГ на „Обединени патриоти” Волен Сидеров оставката си да подаде и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Според Сидеров оттеглянето на Каракачанов ще укрепи „Обединените патриоти“ и ще им помогне да избегнат съдбата на Реформаторския блок.

От своя страна, Каракачанов обеща творчески да обмисли предложението на Сидеров и то да бъде обсъдено на днешния коалиционен съвет.

На него също така най-вероятно ще бъде разгледана кандидатурата на наследник на Валери Симеонов в правителството.

Вицепремиерът подаде оставка в петък (16 ноември) след 26-дневен протест на майките на деца с увреждания, които той нарече „кресливи жени” с „уж болни деца”.

След завръщането на Симеонов в Народното събрание Парламентарната група на „Обединени патриоти” ще има 7 депутати от Атака, 9 от НФСБ и 11 от ВМРО.

КОНФЛИКТЪТ В „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ”

Скандалите в малкия коалиционен партньор продължават вече месец – откакто Симеонов обвини майките на деца с увреждания, че използват „уж” болните си деца за политически и комерсиални цели.

Председателят на ПГ на „Обединени патриоти” Волен Сидеров свали доверието си от Симеонов и поиска неговата оставка. За целта той призова за свикването на спешен коалиционен съвет, на който обаче не отиде.

Той написа във „Фейсбук”, че няма да присъства на срещата, макар че той беше нейн инициатор, защото:

„НФСБ преди 6 дни свали политическото си доверие от мен като председател на ПГ на ОП. ВМРО не взе никаква позиция по този въпрос, а мълчанието е знак на съгласие с НФСБ. При това положение няма логика да бъда на тази среща”.

Тогава зад Симеонов застана другият вицепремиер Красимир Каракачанов, който каза, че оставката на един вицепремиер означава падане на цялото правителство.

По този начин Кракачанов предпочете да запази поста си на вицепремиер, макар и в едно правителство, най-висши представители на което позволяват да обиждат определени групи от обществото заради това, че са протестирали и са предявявали искания към правителството.

Премиерът Борисов също отказа да освободи Симеонов, защото, по думите му, това ще разклати правителството.

Симеонов все пак се извини на майките, но под условие, което в крайна сметка не успокои протестиращите.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!