Бойко Борисов, Валери Симеонов
на снимката: Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов

Днес е ден, в който основната новина е Валери Симеонов. След като миналата седмица той се изказа по скандален начин за майките на деца с увреждания, като ги определи като „група кресливи жени”, разкарващи „уж болните” си деца, за да искат пари от правителството, днес те поискаха неговата оставка.

На протеста в центъра на София се събраха десетки майки, но и десетки граждани, които смятат, че те са прави. Протестиращите определиха думите на Симеонов като недопустими и дълго време скандираха „Оставка” в ръце с черни знамена и плакати с надпис „Симеонов ВЪН!”.

Думите на Симеонов, които ги скандализираха, звучаха в продължение на няколко часа пред вратите на Министерски съвет. Майките призоваха и министър-председателя Бойко Борисов да поиска Симеонов да напусне поста си.

Самият вицепремиер заяви, че оставка няма да даде, освен ако не му я поиска лично Борисов в комплект с коалиционните му партньори Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

„Когато г-н Борисов, г-н Каракачанов и г-н Сидеров поискат оставката ми по политически причини, аз ще я дам. Всеки може да иска оставка, особено политически партии. Тя представлява самостоятелно решение за освобождаване на определен поси или длъжност. Причините могат да са лични, морални, ако човекът е допуснал грешка, а втората е в резултат на политическо решение. Такова решение може да вземе Политическият съвет на коалиционен съвет ГЕРБ-Обединени патриоти. Аз съм на тази длъжност не по мое желание, такова беше решението на коалиционния съвет. Когато политическия съвет реши и поиска оставката ми, аз ще я дам”.

Той категорично заяви, че не вижда причина да си подаде оставката, тъй като казвал истината и стоял зад думите си.

Коалиционният му партньор Волен Сидеров, който е партньор и на Николай Бареков, веднага се възползва от възможността и поиска Симеонов да напусне поста.

Председателят на „Атака” поиска незабавно свикване на коалиционния съвет до края на деня, на който да се обсъди поведението на Симеонов.

Тъй като премиерът Бойко Борисов е на посещение в Обединените Арабски Емирства обаче, това не се случи. Освен това ръководството на „Атака” свали политическото си доверие от вицепремиера Симеонов.

„Ще настояваме да бъде предложен друг представител на Патриотите за вицепремиер“, добавиха от Атака.

Подкрепа Симеонов срещна само сред представители на работодателските организации. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и председателят на АИКБ Васил Велев работели много добре със Симеонов и са против той да напуска поста.

„По много въпроси и много теми, включително и темата с вноса на работници от чужбина ние получихме не само разбиране, но стигнахме и до резултати. Надяваме се, че по поставените днес от нас въпроси, ние ще получим не само неговата подкрепа, но ще стигнем и до резултати, защото това са наистина изключително важни въпроси, които касаят бизнеса и въобще средата за правене на бизнес в България“, заяви Домусчиев.

В разговора за оставката на Симеонов от ОАЕ се включи и Бойко Борисов. Той заяви, че не е негова работа да иска оставката на Симеонов, въпреки че по закон само министър-председателят може да поиска вицепремиер да напусне поста си.

Въпреки силния натиск да го направи, Борисов прехвърли топката на патриотите – да си решат сами проблема и да му съобщят.

„Те са три партии, после сме подписали с тях коалиционно споразумение, знаейки колко различни, колко нееднакви сме в своите програми и разбирания. На пръв поглед поискването на оставка на Валери Симеонов от моя страна нарушава споразумението по причина, че „Обединените патриоти“ взимат решения и ги изпращат, и по такъв начин се разбираме, тоест без решение на „Обединени патриоти“ не мога да го направя“, обясни коалиционната ситуация Борисов.

Това може да се тълкува като подкрепа за Симеонов и желание да се запази стабилността на коалицията с риск вицепремирът да продължи да злепоставя себе си и властта.

И според лидера на БСП Корнелия Нинова отказвайки да поиска Симеонов да си тръгне от поста, Борисов се съгласява с думите му. Лидерът на левицата заяви, че изявлението на Борисов е по-цинично дори от това на Симеонов.

„Той днес казва, ако поискам оставката на Валери Симеонов, ще падне кабинетът. Т.е. между това да подкрепи майките и болните им деца в тяхното нещастие и това да остане на власт, той избира да остане на власт. Това е големият цинизъм“, обобщи Нинова.

От своя страна председателят на ВМРО Красимир Каракачанов мистериозно заяви, че ще каже позицията си по случая с Валери Симеонов утре. В 14:30 часа ще се проведе коалиционен съвет на „Обединени патриоти”, където ще се обсъжда случаят.

За днес сагата приключва така. Предстои да видим дали Борисов ще пожертва Симеонов, или ще предпочете да запази управлението си с риск да натрупа неконтролируемо обществено недоволство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!