Изкуствено коледно дърво на цена от 83 000 евро, поставено в центъра на сръбската столица, предизвика гняв и подигравки сред опозицията и столичани, принуждавайки кметството да развали договора за луксозната украса.

Високо 18 метра и украсено с 200 червени топки, изкуственото дърво е поставено на главната търговска улица в Белград „Княз Михаил”.

елха

Цената на дървото беше разкрита от сайта за разследвания Pistaljka.rs („Свирка”), който увери, че договорът е бил подписан три дни след като дървото било поставено. Кметът Синиша Мали каза, че е изненадан от сметката и ще развали договора.

Опозиционната лявоцентристка Демократическа партия иронично прикани жителите на Белград да поставят под пластмасовото дърво коледните си желания за подаръци на стойност 83 хиляди евро.

На едно от тях пише: „Дъждобран, размер XL за кучето ми”, на друго листче се чете „Искам диплома” – алюзия за корупцията в сръбското образование.

Тъй като местните избори трябва да се проведат през 2018, кметът Синиша Мали, който е политически съюзник на президента Александър Вучич, увери, че администрацията на кметството „е работила през последните 3 години и половина при пълна прозрачност”.

елха

Сръбската фирма, която постави пластмасовото дърво, прие договорът да бъде развален, като великодушно обяви, че въпреки това няма да си го прибере, за да допринесе за празничната украса в края на годината.

Светлините и украсата са постоянна тема за шеги.

За Никола Йованович – член на опозиционната дясна Народна партия, е само „върхът на айсбега” на вършеното от общинското мнозинство.

Прокуратурата съобщи, че разследва случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!