На снимката: Британският министър на отбраната сър Майкъл Фалън и американският му колега Джим Матис

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че отбраната на Великобритания е „вързана за САЩ, а не на ЕС“, отхвърляйки ролята на съюза в силите на НАТО.

В изявление, публикувано на интернет страницата на ресорното ведомство, представящият себе си като „убеден евроскептик“ Фалън посочва, че отбранителната роля на Великобритания е извън ЕС.

Изявлението му бе пуснато във връзка с посещението на американския секретар по отбраната Джим Матис в петък и няколко дни, след като британският премиер Тереза Мей официално започна процедурата за излизане от ЕС.

Целта на тази декларация, според лондонските медии, е да се увери британската общественост, че страната няма да загуби нищо в този сектор.

„Нашата отбранителна връзка със САЩ е безпрецедентна и тя ще се засили след излизането от ЕС“, твърди Фалън, подчертавайки, че в новата ситуация Островът още повече ще увеличи своята глобална защитна роля.

Още преди референдума, Великобритания се превърна в един от най-острите противници на създаването на т.нар „Европейска армия“.

Позицията на Лондон е, че „европейските сили“ биха саботирали работата на НАТО, заради „ненужно удвояване на капацитета и на пълномощията“.

След Брекзит НАТО вероятно ще остане единствената връзка на Великобритания със Стария континент, прогнозират експертите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук