италианският министър-председател Джузепе Конте се срещна с руския си колега Дмитрий Медведев в Москва

Министър-председателите на Русия и Италия Дмитрий Медведев и Джузепе Конте приветстват диалога между двете страни, въпреки напрежението между Москва и Запада.

Конте пристигна в Русия във вторник, като се очаква да проведе среща с Владимир Путин в сряда вечер. По-рано предстои среща между външния министър на Италия Енцо Миланези и руския му колега Сергей Лавров. Очаква се те да обсъдят двустранните отношения и глобални въпроси, като намерението на САЩ да се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег – тема, която тревожи Москва, особено след изказването на американския президент, че Русия изпробва или произвежда изстрелвани от суша крилати ракети с ядрена бойна глава и обсег от 500 до 5500 км, което на практика е нарушение на Договора за ракетите със среден и малък обсег.Историческият документ от Студената война беше подписан през 1987 г. от тогавашните президенти на САЩ и СССР – Роналд Рейгън и Михаил Горбачов.

Италианското евроскептично правителство, се обявява срещу напрежението между ЕС и Москва, но рискува изолация от Брюксел, тъй като партньорите от ЕС залагат на по-твърд тон с Москва, за да я възспрат от намеса във вътрешните работи на общността.

От 2014 Русия е обект на санкции от страна на ЕС заради кризата в Украйна. Рим от дълго време насам настоява за намаляване тежестта на санкциите, аргументирайки се със загубите, които търпят италианските фирми, които търгуват с Москва.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук