Допълнителни 2 076 109 лева отпуска правителството по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Те ще спомогнат за ефективното управление на новосъздаденото звено „Национално тол управление“ в Агенция „Пътна инфраструктура“, както и подготовката за въвеждане в експлоатация на смесената електронна система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние.

Парите ще бъдат осигурени от преструктуриране на централния бюджет за 2018 г.

С тях ще се покрият текущите и капиталови разходи, необходими за въвеждането на тол системата за превозни средства над 3,5 тона и електронна винетка за леките автомобили.

Ще се обезпечат разходите по експлоатацията на 105 моторни превозни средства, оборудвани с мобилни камери за осъществяване на контрол по републиканската пътна мрежа и по предоставянето на услуги, свързани с приемането на платежни карти в тол системата.

Предоставеният ресурс ще послужи и за режийни разходи и наеми за разполагане на 500 терминали за самообслужване, за оборудване на работни помещения в администрацията на „Национално тол управление“ и други дейности.

На 13 септември парламентът одобри въвеждането на ТОЛ-системата, чрез която тежкотоварните автомобили с обща технически допустима максимална маса над 3.5 т. ще бъдат таксувани на база на изминато разстояние (тол).

Размерът на таксите за движение по платената пътна мрежа ще се определя по предложение на министрите на финансите и регионалното развитие. Такси няма да заплащат превозните средства на МВР, ДАНС, „Спешната медицинска помощ“ и на въоръжените сили.

Електронната система за събиране на пътните такси ще се поддържа от Агенция „Пътна инфраструктура“, които ще могат да се заплащат по електронен и банков път, както и на определените за това пунктове.

Предстои АПИ да определи и къде да бъдат разположени терминалите за самотаксуване. Леките коли ще заплащат както и досега винетка, която е за определен период от време, но от началото на следващата година тя става електронна. Винетките ще бъдат за срок от година, 3 месеца, месец, седмица и уикенд.

Тол-системата би трябвало да заработи на 16 август 2019 г., а винетките стават електронни от 1 януари 2019 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!