НАродно събрание

Навръх процедурата по приемане на бюджета на Държавното обществено осигуряване и окончателното разрешаването на въпроса за увеличението на пенсиите, депутатите в парламента намериха нова причина да се скарат, загърбвайки важните за обществото въпроси и отново показвайки колко сме разделени.

В повод за противопоставяне от парламентарната трибуна този път се превърната днешната дата 9 септември, на която през 1944 г. в България се извършва Деветосептемврийският преврат, положил началото на 45-годишния комунистически режим в България.

Атанас Атанасов: Комунистическият режим е престъпен

Всичко започна с декларация от името на парламентарната група на „Демократична България“, в която Атанас Атанасов припомни, че през 2000 г. 38-то Народното събрание прие закон, който обявява комунистическия режим за престъпен. „Макар и този закон да е декларативен, в него са изредени редица престъпления, извършени по отношение на цели групи от българското население. Хора, преследвани заради своите убеждения и произход“, каза Атанасов. Той припомни още събитията около организирания след това Народен съд и арестуваните тогава над 20 000 души от българския политически, стопански и културен елит.

„Разстреляни са хора, които са се борили за българската национална идентичност“, продължи Атанас Атанасов.

Александър Симов: Половината от ДБ са деца на номенклатурата

Декларацията на ДБ не се хареса на депутатите от лявата част на пленарната зала.

„От всеки друг съм очаквал декларация за 9 септември, но не и от ДБ. Половината тук са деца на старата номенклатура. Част от вашите родители тази вечер ще празнуват. От тук нататък всяко изречение от ДБ трябва да го възприемаме като карикатура“, реагира остро Александър Симов от БСП.

Според него историческата дата постоянно се използва като „политическа дъвка“ от някои партии, които „бъркат в историята с мръсните си пръсти“, тъй като не могат да предложат план за бъдещето.

Думите на Симов бяха приети бурно в редиците на ДБ, чиито депутати напуснаха пленарната зала.

Тошко Йорданов: 9 септември е черна дата в българската история

Позиция заеха и от парламентарната група на „Има такъв народ“. „В нашата парламентарна група няма деца на партийни величия“, каза от трибуната Тошко Йорданов. Той допълни: „Аз съм бил в гимназия, в която учих с децата на партийни величия и Корнелия Нинова го знае много добре. Ходил съм им на гости като бях ученик. Някои от тях имаха охрана долу на входа и домашни прислужници. Така че 9 септември е черна дата в българската история, каквото и да разправят бившите комунисти.“

Арман Бабикян: Да преглътнем историята или тя ще ни погълне

„Днешният ден продължава да разделя България, изглежда за 30 години не сме успели да си простим един на друг. Всички се опитват да натъкмят историята по собствените си желания. Нека върнем човешкия си образ, да успеем да преглътнем историята или ще бъдем погълнати от нея“, изрази позицията на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Арман Бабикян.

„Не милвайте паметника на Тодор Живков в Правец, не му разтривайте ушите“, обърна се той шеговито към колегите си от левицата и призова: „Да си простим и да вървим напред, иначе продължаваме да живеем в миналото, ако искате да живеете там – прав ви път“.

Петър Николов: Смирение в името на България

„Смирете се пред жертвите, предците ни, в името на България“, призоваха и от ГЕРБ в позиция, изразена от трибуната от депутата Петър Николов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!