Най-голямата атракция на Париж – Айфеловата кула ще бъде затворена в събота заради протестите на „жълтите жилетки”, съобщи компанията оператор на монумента.

В събота няма да работят още седем музея и исторически обекти в столицата, сред които парижката опера, катакомбите, Лувърът, музеят Орсе, музеите Гран и Пти пале.

Префектурата на Париж призовава магазините и ресторантите по централния булевард „Шен-з-Елизе” също да бъдат затворени, тъй като властите очакват сериозно насилие.

Премиерът на Франция Едуар Филип съобщи, че 89 000 полицаи ще бъдат разположени в цялата страна в събота заради протестите на „жълтите жилетки”.

Той посочи, че в Париж ще бъдат използвани десетки бронетранспортьори на жандармерията.

Във Франция от средата на ноември се провеждат масови протестни акции на движението „жълтите жилетки“, които протестират срещу поскъпването на цените на бензина, увеличаването на данъците и поскъпването на живота. Властите се готвят за нови мащабни протести и възможни безредици тази събота, въпреки направените отстъпки по отношение на данъците и увеличаването на минималната заплата.

По време на последните погроми, в които прерасна протестът на 1 декември, само в Париж бяха арестувани 412 души, пострадаха най-малко 130, а нанесените щети на столицата се оценяват на 3-4 милиона евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!