Лондон, Великобритания
Снимката е илюстративна.

В четвъртък британските депутати одобриха отлагане на Брекзит. По принцип Великобритания трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март 2019г. и това най-вероятно ще се случи, ако премиерът Тереза Мей не успее да убеди ЕС да се съгласи на отлагане.

Гласуваното отлагане на Брекзит е до 30 юни, ако правителството успее да договори приемлива за парламента сделка до 20 март.

Ако това не стане, кабинетът ще търси още по-голямо отлагане на „развода“, но Европейският съюз ще трябва да се съгласи на това и да постави своите условия.

Ако това се случи, означава, че Великобритания ще трябва да проведе избори за Европейски парламент и да вкара депутати в него.

Всичко това ще създаде проблеми за чуждите граждани на острова. Едни от тях са българите.

Нещо повече, българските граждани, които живеят извън ЕС, нямат право да гласуват или да се кандидатират за предстоящите европейски избори. Това означава, че ако Великобритания излезе на 29 март от общността, 200 000 българи, живеещи на острова, неволно ще загубят избирателните си права

Millennium Club Bulgaria, мрежа и мозъчен тръст, съставена от млади българи, работещи и студенти, живеещи в страната и чужбина, иска да промени това.

На 27 февруари те изпратили писмо до премиера, президента и омбудсмана, в което настояват за законодателни промени.

През 2016г. България промени изборните си правила. Според тях, живеещите извън ЕС не могат да упражняват своето демократично право на глас. Член 350, ал. 1 от Изборния кодекс гласи, че само българи, които са пребивавали в страната или друга държава-членка на ЕС през последните три месеца, имат право да избират евродепутати от България.

Тоест, ако Великобритания излезе от ЕС на 29 март, тя вече няма да е държава членка на ЕС и съответно всички живеещи там български граждани няма да могат да гласуват.

Това засяга не само 200 000 българи във Великобритания, но и 300 000 българи в САЩ и много други по света.

Инициативните българи от Millennium Club Bulgaria смятат, че държавните институции не са в състояние „или по-скоро не желаят да улеснят процеса на гласуване за гражданите, пребиваващи в ЕС”.

Омбудсманът Мая Манолова е обещала на младежите, че ще настоява за поетапно въвеждане на електронно гласуване. Тя говори за пробно електронно гласуване на тазгодишните избори.

Електронното гласуване беше предмет на националния референдум в България през 2015 г. Въпреки огромното мнозинство на гласоподавателите, които гласуваха „за”, включително зашеметяващите 91,5% от гласоподавателите в чужбина, референдумът получи само малко над 40%, което не е достатъчно за парламентарен дебат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук