ТЕЦ Марица Изток 2
ТЕЦ Марица Изток 2

ТЕЦ „Марица Изток 2“, която е заплашена от фалит, търси банков кредит под формата на овърдрафт. От публикуваните две обществени поръчки, става ясно, че желанието на държавната компания е, линията да бъде с лимит от 25 млн. лв. Намерението е парите да бъдат похарчени като оборотни средства – за покупка на суровини, материали и други нужни за функционирането на ТЕЦ-а стоки. Едната позиция е за 15 млн. лв., а другата е за 10 млн. лв., е записано в обявлението. Основното изискване на централата е да не се търси обезпечение по кредита.

Според него кредитният лимит ще се предостави със срок на ползване и погасяване на всички дължими по него суми в рамките на една година, след влизането в сила на договора. Кандидатите за процедурата могат да подават оферти до 1 април. (По случайност на тази дата отбелязваме Деня на шегата).

Държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ е в тежко финансово състояние – очаква се тя да завърши 2018 с рекордна загуба от около 330 млн. лв. Прогнозата е на Петьо Иванов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. Той припомни, че общо дълговете на централата вече доближават 1 млрд. лева. Основна причина за това са парниковите квоти, тъй като централата е сред най-замърсяващите в Европа. БЕХ на няколко пъти налива пари в „Марица Изток 2“ и така я държи на командно дишане, но отдавна е ясно, че парите никога няма да се върнат.

Миньори от „Мини Марица-изток“ излязоха на протест пред Министерството на енергетиката, 24 април 2018

Ако финансовото състояние на централата не се подобри, което е най-вероятния сценарий, има вероятност догодина ключовата държавна централа (тя осигурява около 46% от електроенергията в страната) да изпадне в несъстоятелност счита още Иванов. Именно заради това държавата започна преговори с ЕК за увеличаване на капитала на дружеството с около 600 млн. лв. За да се случи това обаче е необходимо първо Брюксел да даде зелена светлина – в противен случай това се приема за нерегламентирана държавна помощ, убедени са управляващите. Истината обаче е, че нашата енергетика, която се намира в хватката на Русия и на различни лобита, трагично изостава от световните тенденции. И стратегията на държавните мъже и жени – да не виждат слона в стаята, няма да спаси централата от фалит.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук