Крум Зарков
На снимката: Крум Зарков

Служебният кабинет одобри днес проектозакона за несъстоятелност на физическите лица, известен като „закон за личния фалит“, съобщи министърът на правосъдието Крум Зарков. С текстовете се дава възможност на добросъвестните длъжници да се освободят от задълженията, които не са по силите им.

Ако законът бъде приет, в рамките на производството съдът ще има право да определи месечна издръжка, не по-малка от минималната работна заплата, за да може длъжникът и семейството му да удовлетворяват жизнените си потребности, обясни Зарков.

„Този закон идва, за да помогне на хората, изпаднали във временно затруднение да получат втори шанс, да ги извади от спирала, в която колкото повече усилия полагат, толкова повече затъват в благото на дълговете си“, обясни той.

Зарков изрази надежда законопроектът да бъде одобрен от парламента до края на годината.

Според министъра на правосъдието няма развита държава, в която да няма законова регламентация личния фалит. „България твърде дълго остана без такъв закон. Важното е да се уточни, че само добросъвестни длъжници могат да искат образуване на производството, ако желаят да удовлетворят всички свои кредитори и в резултат на това да бъдат освободени от непогасените задължения. Добросъвестен е онзи длъжник, който поема задължения съобразно своето имуществено състояние и доходи и който със своите действия не уврежда умишлено или поради небрежност интересите на своите кредитори“, обясни още той.

Зарков допълни, че законопроектът е бил подготвен съвместно между Министерството на правосъдието и Министерството на иновациите и растежа, след което е бил публикуван за обществено обсъждане. Всички становища са взети предвид и дебатите ще продължат в парламента, стана известно от думите на министъра.

„Този закон е особено важен, защото предлага правна уредба на производство по несъстоятелност на физическите лица, която да запълни празнотата и да уреди производството в съответствие с обществените очаквания, изискванията на актовете на Европейския съюз и особеностите на националната ни правна система“, посочи Зарков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук