протести енергетици и миньори
Снимка: БТА

Протестите на енергетици и миньори продължават вече четвърти ден. Продължават и блокадите по пътищата на страната. Недоволството им е заради финалните планове за справедлив преход в регионите.

Според протестиращите правителството не е спазило договореностите, постигнати при предварителните разговори. Хората настояват да бъде осигурена прехраната им слeд като бъдат закрити предприятията, в които работят. Според премиера Николай Денков по-голямата част от исканията им са изпълнени.

Трета нощ протестиращите миньори и енергетици от комплекса „Марица изток“ останаха на автомагистрала „Тракия“, която остава затворена в района на Стара Загора, съобщи БНТ. В палатковия лагер основно са работници, които вчера са били на работа и късно снощи са сменили своите колеги. Те остават твърди в исканията си и настояват представители на правителството да дойдат на място, за да разговарят по конкретните параметри на плана за справедлив преход.

Средните нива на работните заплати са от порядъка на 2500 лева, казват хората.

За пореден път синдикатите намекнаха, че ще не е изключено да се стигне до по-крайни действия, освен блокирането на пътища. Следващата стъпка е ефективни стачни действия, които се обмислят в момента.

Вчера представители на протестиращите не отидоха в Министерския съвет, където ги очакваше премиерът Николай Денков. Той беше категоричен, че България няма да изтегли вече изпратените териториални планове, а за да не се губи време трябва да се седне на масата за преговори, за да се постигнат най-добрите условия за енергетиците.

„Няма да излъчим контактна група, нито ще направим среща, няма да отидем на никакви покани повече, без значение кой ги отправя, докато някой от управляващите не дойде, види и се срещне с всички тези хора, да им обясни защо беше предаден планът без да е обсъден с нас, няма да отстъпим и няма да мръднем от тук, докато някой не ни обърне внимание“, заяви пред БНТ Бисер Бинев, представител на една от двете синдикални организации в „Мини Марица-изток“.

В рамките на десетина дни станахме свидетели как една малка група от хора се опитва да изнудва правителството и да влияе на всички български граждани. Първо бяха спекулативните и безпредметни протести на зърнарите, а сега протестират енергетиците и миньорите. 

На всички в Европа е ясно, че въглищните централи ще останат в миналото и постепенно ще бъдат затворени. Причините за това не са политически. Въглищната енергия вече не е ефективна и е значително по-скъпа от новите видове енергия, добивана чрез възобновяеми източници. Освен това, причинява тежки замърсявания и влошава в различна степен качеството на живот във въгледобивните региони.

В този смисъл протестите на енергетици и миньори, подстрекавани от синдикатите и проруските кръгове у нас, не изглеждат обосновани. Вместо да се приемат европейските политики и европейските пари за модернизиране на въглищните производства, изграждането на нови по-модерни съоръжения, в които същите тези протестиращи работници да намерят нови работни места, за преквалифицирането им, България е заплашена да изгуби огромно европейско финансиране,  предназначено именно за тази цел.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук