Брекзит
На снимката: Британският премиер Тереза Мей

Обединеното кралство все пак ще получи отлагане на Брекзит до 22 май, при условие, че сделката мине в британския парламент, според предварително изтеклия текст на черновата на документа, подготвян от Европейския съвет, съобщи Би Би Си. Там още се казва, че не е възможно разсрочване за след 22 май.

В Брюксел британският премиер Мей направи обръщение към европейските лидери, за да ги убеди на компромиса. Речта й е продължила 90 минути и тя е била питана неколкократно какви са следващите й планове, ако трето гласуване на сделката пропадне в британския парламент.

Засега обаче решенията не са окончателни и дискусията продължава, като по последните данни от кореспондентите на медията все още 22 май не е окончателна дата, а се обсъжда и 7 май.

Френският президент Еманюел Макрон предупреди днес британския премиер, че ако депутатите отхвърлят сделката й следващата седмица, Великобритания ще излезе без сделка.

„В случай на негативен вот от Великобритания ние ще преминем към излизане без сделка. Всички го знаем. Важно е да бъдем ясни в тези дни и моменти“, заяви Макрон, когато пристигна на срещата.

Преговарящият от страната на ЕС Мишел Барние заяви, че кратко отлагане на Брекзит „трябва да бъде обвързано с положително гласуване от камарата на общините седмица“.

„Ние направихме най-доброто, което можахме, сега решението е в ръцете на Лондон“, заяви той.

Според Си Ен Ен лидерите разглеждат по-раншното предложение на Туск за „конкретна отсрочка“, като дават различни предложения. Анализаторите на медията предполагат, че за Брюксел предстои „дълга нощ“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук