Емануил Йорданов
на снимката: Адвокат Емануил Йорданов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг адвокатът на Биляна Петрова – Емануил Йорданов коментира произнесените в понеделник присъди по делото „Иванчева”, които изненадаха обществото. По думите му няма реални доказателства за налагането на такива тежки наказания.

Попитан дали е съгласен с общественото мнение, че Иванчева и Петрова са обекти на политическо преследване, Йорданов каза: „Не бих се ангажирал да споря с обществото по тази точка”.

И Наказателният кодекс, и съдебната практика у нас красноречиво сочат, че престъпления, за които се твърди, че са извършили Иванчева и Петрова не се наказват толкова строго, каза Йорданов. Той даде пример със случай на двойно убийство и опит за трето, при което извършителят получава присъда едва 4 години по-дълга от тази на Иванчева.

„Не само Наказателният кодекс, и практиката го показва. Аз разказах едно дело, при което обвиняемият е убил двама души, прострелял е и трети, но той е останал жив единствено благодарение на компетентната намеса на лекарите. Този човек получи 24 години лишаване от свобода. В същото време Десислава Иванчева, която била поискала някакъв подкуп, но не го е получила, е осъдена на 20 години лишаване от свобода. Това за мен е трудно обяснимо, но пак казвам – нека поживеем, да видим.”

СРС-тата по делото са напълно компрометирани, категоричен е Йорданов. По думите му събирането на доказателства със СРС е разпоредено след образувано досъдебно производство по неясна причина след сигнал от нашумялата напоследък строителна компания „Артекс” срещу Иванчева.

След това с доказателствата са работили представители на КПКОНПИ, което е незаконно. Освен това юристът припомни, че според българските закони присъди не могат да се произнасят само на базата на СРС, а други стабилни доказателства по делото няма.

Цялото интервю с адвокат Емануил Йорданов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук