Иван Гешев
На снимката: Иван Гешев

Христо Николов, определян като ромски активист, е подал жалба срещу зам. -главния прокурор Иван Гешев до комисията по дискриминация.

Поводът е телевизионно интервю на Гешев за БНТ от 17 април.

В него той говори, за делото „Иванчева“ и казва „:

„Очаквахме Петко Дюлгеров да се отметне – и циганите така правят“.

В жалбата си Христо Николов казва, че като български гражданин от ромски произход, се чувства лично засегнат от тази фраза.

„Чрез своите думи заместник главния прокурор и директор на специализираната прокуратура отписва и не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си“, казва ромският активист.

Николов изразява и недоволство, че Иван Гешев „целенасочено използва наслоеното с негативни нагласи „цигани“ , вместо легалното наименование роми ,ромска общност“.

Христо Николов е основател на фондация „Саворе“, която се занимава с интеграцията на малцинствените групи на територията на България.

Припомняме, че преди две седмици и бившият кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова се заканиха, че ще съдят заместник-главния прокурор Иван Гешев за клевета.

„Ще заведем дело срещу Гешев за подвеждане и неправилна информация по медиите, за клевета. Ще има ответен удар по това, което той е излъгал пред медиите“, каза Иванчева, преди едно от заседанията по делото.

Няколко дни след това двете жени бяха осъдени на първа инстанция – Иванчева получи 20 години, а Петрова – 15 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук