Иван Гешев
На снимката: Иван Гешев

Според зам.-главният прокурор Иван Гешев делото „Иванчева“ се използва, за да бъде ударена спецпрокуратурата. Твърдението е в противовес на позицията, че бившата кметица на „Младост“ е натопена заради това, че е дръзнала да се съпротивлява на властта. Според Гешев определени кръгове в държавата се опитват да манипулират обществото, че доказателствата по делото са паднали и че основният свидетел на обвинението се е отказал от показанията си. Единственото, което прокуратурата може да направи в този случай е да даде публичност на процеса, увери той по БНТ.

Според Гешев има сили, които той не назова, очакващи с нетърпение оправдателна присъда по делото, за да атакуват спецпрокуратурата.

„Някои хора заложиха на него с очакване, че при някои оправдателни присъди това щеше да бъде използвано за искане за закриване на спецпрокуратурата, оставки за главни и зам.-главни прокурори. Това беше политически залог – каза зам.-главният прокурор Гешев – Единицата за справедливост е онова, което присъжда съдът. Присъдите на обвиняемите по делото Иванчева не са окончателни и спрямо българското законодателство те все още се водят невиновни.“

Иван Гешев коментира размера на присъдата с това, че подсъдимите по делото са привлечени по най-тежкия състав, който предвижда максимум от 30 години. Той представи гледна точка обратна на настроенията, според които спецпрокуратурата служи за смазване на опоненти, а реакцията на развоя на процеса срещу Иванчева и Петрова обясни по следния начин:

„Досега законът не се прилагаше. Борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество и оттам се натрупва чувство за несправедливост. Когато започват първите стъпки, някои хора се уплашиха, че ще се случи и с тях същото.“

Не е сигурно, че подсъдимите са оправдани за получаване на подкуп, като преди това трябва да излязат мотивите на съда. Ако това наистина се окаже така, прокурорите няма да са съгласни с подобно решение, защото то не съответства със събраните доказателства, увери Гешев.

„По това дело бяха събрани възможно най-много доказателства. Всичко, което твърдяхме в досъдебното производство, е потвърдено в съдебното“, добави той.

По думите на зам.-главният прокурор при всяка инстанция е „все едно битката започва отново – означава само, че един етап от процесът е приключил“.

„Когато и двете страни са недоволни, присъдата е балансирана и сравнително справедлива. В случая подсъдимите са недоволни от размера на наказанието, за нас то е справедливо“, каза той.

Искаме гражданите да чуят всичко, искаме публичност, защото не се страхуваме от нищо, заяви Иван Гешев. Той увери, че не се притеснява от намерението на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да го съдят за уронване на престижа и клевета, тъй като това е рутинно действие на множество подсъдими, което се прави с цел да се окаже натиск.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук