Имамоглу, опозиция
На снимката: опозиционният кмет на Истанбул, Екрем Имамоглу

Кандидатът на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу ще стане следващият кмет на мегаполиса Истанбул, въпреки нежеланието на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган. Той ще получи официален мандат за Истанбулската столична община 17 дни след горещо оспорваните избори, които все още подлежат на обжалване за нередности.

Имамоглу бе поканен в провинциалната избирателна комисия в Чаглаян. Това се случи след като избирателната комисия отхвърли молбата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за отлагане на процеса, докато Върховният избирателен съвет (ВИС) не приключи обжалването за нередности.

Според заключителното производство, Имамоглу печели изборите с 4 169 765 гласа срещу 4 156 036 гласа на кандидата на ПСР Бинали Йълдъръм, с разлика от само 13 729 гласа. Първоначалната разлика в гласовете, обявени от ВИС на 1 април, ден след изборите, е 28 000.

Очаква се церемонията по встъпването да се проведе в централата на столичната община в района Фатих в 18:00 часа местно време.

Въпреки че Имамоглу официално ще встъпи като столичен кмет на Истанбул, работата по жалбата на ПСР ще продължи, информира ВИС. Вчера Партия на справедливостта и развитието внесе извънредна жалба във Висшата избирателна комисия /ВИК/ с искане за анулиране на резултатите от местните избори в Истанбул и повторението им с аргумента за наличие на „пълна нелегитимност“. Тя поиска също окръжната избирателна комисия в Истанбул да не връчва мандат на Екрем Имамоглу до произнасяне на решение по извънредната жалба.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук