Александър Манолев
на снимката: Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка, която е била приета от министър-председателя Бойко Борисов. Мотив за решението на Манолев е започналата проверка на Върховна касационна прокуратура по повод медийни публикации и желанието му това по никакъв начин да не засяга работата на правителството. Манолев е посочил още, че решението му е продиктувано и от солидарност с колегите му, които са спазили моралния стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнения.

Повод за проверката е медийна публикация, в която се твърди, че зам.-министърът се е възползвал от европейски пари за строеж на вила с басейн.

„Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично“, заяви Александър Манолев.

Върховна касационна прокуратура започна извършване на проверка след публикации в медиите за извършени престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз от лице, заемащо висша публична длъжност – Александър Манолев, заместник-министър на икономиката, съобщиха от прокуратурата.

Проверката е по повод публикация в електронния сайт „Медиапул“ със заглавие: „Частна вила с минерален басейн по евро проект? Зам. Министър Манолев отрича“.

В хода на проверката прокурор от Върховна касационна прокуратура ще снеме писмени обяснения от лица, имащи информация по случая, длъжностни лица от ДФЗ, работили по одобряването на заявлението за подпомагане, последващото оторизиране на плащанията, както и за спазване на задължението на бенефициента в срок от 5 години след сключване на договора да използва придобитите активи по предназначение и с оглед спазването на разпоредбата на чл. 43 ал.1 от Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР за периода 2007г. – 2013 г, поясниха от прокуратурата.

Върховна касационна прокуратура ще възложи и на органите на НАП действия по реда на ДОПК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук